https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ze-smetiste-rovnou-do-muzea-napsal-polsky-server-o-osudu-vyhozeneho-zavazadla
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ze smetiště rovnou do muzea, napsal polský server o osudu vyhozeného zavazadla

2.12.2023 01:14 (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Ze smetiště rovnou do muzea, napsal server Wirtualna Polska o starém kufru, objeveném mezi smetím na jedné ulici v polském hlavním městě. Zavazadlo nakonec skončilo jako exponát v místní expozici věnované varšavskému povstání. Ukázalo se, že nenápadný kufr skrýval cenné dobové památky. Nejspíše patřil jedné z obyvatelek okupované Varšavy Katarzyně Bojarské, která si v něm během povstání ze srpna 1944 přenášela své věci, včetně dopisů z let 1943 a 1944.
 

"Děkujeme za bdělost lidem, kteří vzácnou památku našli a informovali nás o nálezu. Současně prosíme: mějte oči otevřené!" uvedlo muzeum na facebooku.

Server poznamenal, že se vyplatí přemýšlet před vyhozením letité památky, která nás sice může ponechávat chladným, ale mohla by být cenná pro muzejní sbírky. Varšavské muzeum v této souvislosti zdůraznilo, že má zájem hlavně o snímky předválečné, okupované a poválečné Varšavy, předměty, dokumenty, deníky a předválečné a válečné suvenýry spojené s obyvateli Varšavy a povstalci, jakož i o německé upomínky, snímky a dokumenty.

"V Polsku jsou nejrůznější muzea, a tak stojí za to se nejprve trochu zorientovat, než něco lehkomyslně vyhodíme," poznamenal server Wirtualna Polska.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist