https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ze-spolany-unikly-do-vody-rakovinotvorne-latky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ze Spolany unikly do vody rakovinotvorné látky

4.9.2002 14:58 | PRAHA (ČIA)
Ze Spolany Neratovice uniklo během povodní a po nich do Labe více chemických látek než vedení firmy přiznalo. Byly mezi nimi i rakovinotvorné látky, jakými jsou například vinylchlorid a dichlorethan. Kromě nich rozbor vzorků labské vody ukázal celou řadu dalších nebezpečných chlororganických látek. "Z rozborů je patrné, že nešlo jen o neškodnou dezinfekci labské vody, jak se snaží veřejnosti namluvit vedení Unipetrolu," řekl ČIA Jindřich Petrlík, vedoucí programu Toxické látky a odpady sdružení Arnika.
 

Podle jeho slov se ve vodě pod Spolanou objevily rovněž polychlorované dibenzofurany, což je jedna ze dvou velkých skupin látek zahrnovaných pod společný název dioxiny. S hodnocením celkového dopadu úniků toxických látek na životní prostředí v okolí Spolany je však prý nutné počkat. Podle sdružení Arnika bude potřeba provést širší monitoring, jehož garantem by mělo být Ministerstvo životního prostředí ČR.

Po uplynutí určitého času bude potřeba zjistit, kolik toxických látek se nahromadí v rybách. Ty jsou podle zkušeností z konce 90. let z Moravy nejlepšími indikátory zamoření vody látkami jako dioxiny, pesticid lindan, který byl ve Spolaně vyráběn, a dalších


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist