https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ze-stare-chodovske-zmizi-zapachajici-skladka-dehtovych-kalu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ze Staré Chodovské zmizí zapáchající skládka dehtových kalů

18.4.2018 00:50 (ČTK)
Při likvidaci dehtových kalů ze Staré Chodovské společnost Sokolovská uhelná využije zkušeností z předchozí likvidace podobné skládky Nových Chalup. Z minulosti zůstává v Karlovarském kraji ještě jedna obdobná skládka kalů, a to přímo v Karlových Varech. O tom, zda a jak bude zlikvidována, není doposud rozhodnuto. / Na obrázku skládka dehtových kalů u Staré Chodovské
Při likvidaci dehtových kalů ze Staré Chodovské společnost Sokolovská uhelná využije zkušeností z předchozí likvidace podobné skládky Nových Chalup. Z minulosti zůstává v Karlovarském kraji ještě jedna obdobná skládka kalů, a to přímo v Karlových Varech. O tom, zda a jak bude zlikvidována, není doposud rozhodnuto. / Na obrázku skládka dehtových kalů u Staré Chodovské
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Martin Polák / Město Chodov
Ze Staré Chodovské na Sokolovsku postupně zmizí skládka dehtových kalů, která zatěžovala hlavně zápachem celé okolí. Odpad starý desítky let bude zplyňován v závodu Sokolovské uhelné (SUAS) ve Vřesové. Firma o tom informuje na svých webových stránkách. V minulosti už stejnou technologií SUAS zlikvidoval bez následků i skládku v Nových Chalupách.
 

Zakázku na likvidace staré ekologické zátěže po letech příprav zadal stát. Zapáchající nádrže, které především v letních měsících trápily obyvatele nedalekého Chodova, zlikviduje na objednávku Ministerstva financí ČR společnost Jerus. Samotné kaly se pak budou tlakově zplyňovat v nedaleké zpracovatelské části Sokolovské uhelné ve Vřesové.

"Celkově je na skládce uloženo přes 14.000 metrů krychlových dehtových kalů," upřesnil ředitel divize zpracování Sokolovské uhelné Pavel Homola. Jde o zbytky z chemické výroby na Vřesové, které vznikly v druhé polovině minulého století.

"Těžba kalů v nádrži by měla probíhat zhruba dva roky, včetně následné sanace nádrže by pak celkově neměla přesáhnout 41 měsíců," uvedl Homola. Zásah do skládky ale může při odtěžování způsobit opět zápach, zejména v teplých letních měsících, nicméně zhotovitel přislíbil, že se bude snažit o jeho co největší omezení.

"Samotné odtěžení pak bude za pomoci cisternových vozů. Naberou v místě materiál, bezpečně ho dopraví do přečerpávací nádrže ve Vřesové, ze které budou nastříkávány přímo do generátoru," popsal proces zpracování kalů Homola. Kaly se v generátoru přemění na energoplyn, který po dokončení bude sloužit k výrobě elektrické energie v nedaleké paroplynové elektrárně.

Sokolovská uhelná bude brzy zpracovávat i kaly z ostravských lagun Ostramo. Podle firmy spolu ale zakázky nesouvisí. Kaly ze Staré Chodovské nebudou míchány s uhlím a nepřijdou do styku ani s materiálem z Ostravy.

Při likvidaci dehtových kalů ze Staré Chodovské společnost Sokolovská uhelná využije zkušeností z předchozí likvidace podobné skládky Nových Chalup. Z minulosti zůstává v Karlovarském kraji ještě jedna obdobná skládka kalů, a to přímo v Karlových Varech. O tom, zda a jak bude zlikvidována, není doposud rozhodnuto.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Pavel Peňás
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist