https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ze-zachranne-stanice-u-rezervace-soos-vypustili-vylecene-dravce
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ze záchranné stanice u rezervace Soos vypustili vyléčené dravce

27.7.2016 17:51 | FRANTIŠKOVY LÁZNĚ (ČTK)
V záchranné stanici pro handicapovaná zvířata při rezervaci Soos u Františkových Lázní pečovatelé vypustili do přírody několik dravců, o které se stanice starala. Šlo jednak o mláďata, která se podařilo dokrmit, tak i zraněné ptáky, kteří se vyléčení už mohou vrátit do přírody, řekl ošetřovatel Jan Balga.
 

"Dnes budeme vypouštět tři poštolky, jednu kavku a jedno káně lesní. Všechny dravce máme okroužkované a vrátí se do přírody, kam patří. Poštolky byly takzvané výletky, mladí ptáci, kteří vylétli z hnízda a lidé je sem dovezli a byly dokrmené. Káně bylo zraněno po nějakém nárazu a kavka se našla ve vodě v příkopu a lidé nám ji sem donesli," řekl Balga.

Ačkoli je cílem stanice co nejvíce ptáků a savců, kteří se do ní dostanou, vypustit zpět do volné přírody, část z nich má taková zranění, že už ve stanici zůstávají. Dalším důvodem může být ale i to, že se do stanice dostanou ve velmi mladém věku a natolik si zvyknou na přítomnost a krmení od člověka, že by se zvířata ve volné přírodě už nedokázala sama o sebe postarat.

V současnosti je ve stanici vedle hojně navštěvované přírodní rezervace Soos dvacítka ptáků. Asi polovina z nich se zřejmě už do přírody nevrátí. Ti, u kterých je návrat ještě možný, jsou po nutné karanténě spíše v uzavřených voliérách, aby nepřicházeli zbytečně do kontaktu s lidmi a nepřišli o své přirozené chování.

Kromě ptáků, zejména dravců, přijímá stanice i savce. Nedávno zde vypustili zpět do přírody například lišku a dvě kuny. Lidé do stanice ale vozí i mladé zajíce nebo srnky. Podle odborníků je ale v tomto případě lepší je ponechat na místě, protože se o ně většinou matka postará sama.


reklama

 
Pavel Peňás
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist