https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ze-zookoutku-vyrostla-v-hodonine-zahrada-ktera-slavi-40-let
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ze zookoutku vyrostla v Hodoníně zahrada, která slaví 40 let

19.6.2017 04:00 | HODONÍN (ČTK)
Už v roce 1982 se zookoutek změnil v zoopark, o deset let později získal statut zoologické zahrady. V Hodoníně nyní lidé najdou třeba pavilon velkých kočkovitých šelem se lvy berberskými a tygry ussurijskými. Celkem dnešní zoo chová 808 zvířat 243 druhů.
Už v roce 1982 se zookoutek změnil v zoopark, o deset let později získal statut zoologické zahrady. V Hodoníně nyní lidé najdou třeba pavilon velkých kočkovitých šelem se lvy berberskými a tygry ussurijskými. Celkem dnešní zoo chová 808 zvířat 243 druhů.
Kde se původně měla popásat domácí zvířata, dnes cení zuby lvi a tygři. Hodonínská zoologická zahrada, která slaví 40 let existence, urazila od původních plánů na dětský zookoutek dlouhou cestu k mezinárodně uznávané instituci chovající přes 800 zvířat, včetně exotických a vzácných druhů. Vedení navíc plánuje další rozvoj.
 

Kulaté výročí oficiálního otevření zahrady připadá až na 19. září, oslavy ale již proběhly v sobotu přímo v areálu zoo, v neděli pak v centru města.

Když se začalo v 70. letech minulého století v Hodoníně mluvit o zookoutku, cílem bylo to, aby městské děti docela nezapomněly, jak vypadá kůň, kráva, prase či králík. Stavba začala v dubnu 1974 v režimu akce Z, což tehdy znamenalo neplacenou práci obyvatel města. Podle pamětníků pomáhali myslivci, sportovci, rybáři, svaz žen i studenti.

"Odpracovat 50 hodin pak přímo za povinnost měli ti, co žádali o jesle či mateřskou školu pro své dítě nebo si chtěli postavit garáž. Nebylo výjimkou, když na place pracovaly i tři stovky lidí," popsal 71letý Ladislav Matušek, který tehdy práce brigádníků organizoval.

Už v roce 1982 se zookoutek změnil v zoopark, o deset let později získal statut zoologické zahrady. V Hodoníně nyní lidé najdou třeba pavilon velkých kočkovitých šelem se lvy berberskými a tygry ussurijskými. Celkem dnešní zoo chová 808 zvířat 243 druhů. Postupně se zvyšovala i návštěvnost. Například v roce 1986 zavítalo do zooparku 80.000 lidí, loni jich přišel víc než dvojnásobek.

"Chceme vybudovat expozici africké savany a pralesa s ubikací pro hrošíky liberijské. V plánu je i pavilon představující pampu a vodní ekosystémy a konečně australská oblast coby dominanta zoo,“ uvedl v tiskové zprávě ředitel zoo Martin Krug. Projekty jsou ale podmíněny evropskými dotacemi. Prozatím je v plánu výstavba nového občerstvovacího zařízení, provozní budovy, skladiště a přípravny krmiv.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist