https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zelena-zinkovna-ziskala-hlavni-cenu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zelená zinkovna získala hlavní cenu

27.4.2005 11:34 | PRAHA (EkoList)
Včera byly v pražském hotelu Diplomat slavnostně předány „Ceny zdraví a bezpečného životního prostředí 2004“, které každoročně uděluje organizace Bussiness Leaders Forum. Hlavní ocenění v kategorii „zdraví“ převzali z rukou britské velvyslankyně Lindy Duffieldové zástupci společnosti Juwital. Za „bezpečné životní prostředí“ byla oceněna společnost Wiegel CZ.
 

Zástupci společnosti Juwital přebírají ocenění z rukou britské velvyslankyně v ČR Lindy Duffieldové.
Foto: Hugo Charvát/EkoList
Cena Bussiness Leaders Fora (BLF) směřuje již čtrnáctý rok firmám, které se hlásí k myšlence zodpovědného chování podniků (Corporate Social Responsibility). Pod tento termín spadá i ochrana životního prostředí, zdraví zaměstnanců, bezpečnost práce a podpora vzdělávání v oblasti ekologie. „Součástí současného trendu v ochraně životního prostředí je postupná proměna rostoucího počtu průmyslových podniků z 'nepřátel' ve 'spojence'. Průmysl, který donedávna byl (a ovšem mnohdy dosud je) součástí 'problému', se naopak stává stále významnější součástí 'řešení', řekl Bedřich Moldan z Centra pro otázky životního prostředí UK, který předsedal letošní porotě. Vítězem ceny se stává přihlášený podnik, jehož činnost v minulém roce vedla k co nejlepšímu měřitelnému zlepšení životního prostředí, zdraví zaměstnanců či obyvatel v jejím okolí při použití inovativních postupů. Opatření, která jsou zavedená kvůli změně právních předpisů se nepočítají, důraz je kladen na dobrovolnou iniciativu průmyslové a podnikatelské sféry. Vybrané projekty jsou nominovány na Evropské ceny za životní prostředí(European business awards for the environment), které uděluje Generální ředitelství pro životní prostředí Evropská komise jednou za dva roky.

Bedřich Moldan připomněl, že ekologický průmysl je v Evropě jedním z nejrychleji rostoucích odvětví. „Podnikání se vyplácí a jde ruku v ruce s ochranou životního prostředí,“ řekl Moldan. Podle něj se však investice do ekoinovací vyplatí jen tehdy, bude-li v zemi správné ekonomické klima. „Stát musí skončit s některými škodlivými dotacemi, které ještě pořád směřují do zemědělství, energetiky nebo do zastaralých průmyslových provozů,“ dodal Bedřich Moldan

Cenu za bezpečné životní prostředí za rok 2004 získala společnost Wiegel CZ.
Foto: Hugo Charvát/EkoList

Hlavní cenu za bezpečné životní prostředí za rok 2004 získala společnost Wiegel žárové zinkování Česká republika za svůj provoz vybudovaný ve Velkém Meziříčí. Díky nové technologii uměle řízeného klimatu na pracoviště chemické předúpravy, dochází k úplnému zachycení emisí z výroby v izolovaném prostoru. Místní prostředí tak není zatíženo žádnými unikajícími škodlivými látkami a navíc se prodlužuje životnost celého zařízení. I celkové emise vypouštěné do ovzduší tvoří jen zlomek hodnoty vyžadované zákonem. Navíc je v provozu nainstalován i rekuperátor odpadního tepla, který vrací zpět 1000 GJ ročně.

Zvláštní cenu za ekologickou výchovu si odnesly Středočeské sběrné suroviny. Cílem jejich projektu je osvojení správných ekologických návyků, tedy třídění odpadu a jeho recyklace, u dětí na základních školách. Loni se do projektu zapojilo 194 škol, tedy téměř 55 tisíc žáků.

Hlavní cenu v oblasti zdraví získala společnost Juwitala za prostředek, který eliminuje potencionální infekci klíšťové encefalitidy a boreliózy. Zvláštní cenu za příkladný čin si odnesl Tramac CZ za 314,4 tun zdravotně nezávadného písku určeného hřištím mateřských škol. Ty získají čistý písek a nemusí utrácet za hygienické rozbory. Zvláštní cenu za přínos ke zdarví získal Mucos Pharma CZ, generální partner občanského sdružení Audabiac, za podporu projektu 'Uměním ke svobodě'.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist