https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zelene-mesto-planovane-na-jihu-ciny-pohlti-rocne-10-000-tun-co2
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zelené město plánované na jihu Číny pohltí ročně 10.000 tun CO2

8.7.2017 01:00 (ČTK)
"Lesní město" bude postaveno na sever od města Liou-Čou v hornaté čínské autonomní oblasti Kuang-si a bude se rozprostírat na 175 hektarech podél řeky Liou-ťian. Spojení mezi Liou-čou a novým zeleným městem budou obstarávat rychlovlaky a elektromobily.
"Lesní město" bude postaveno na sever od města Liou-Čou v hornaté čínské autonomní oblasti Kuang-si a bude se rozprostírat na 175 hektarech podél řeky Liou-ťian. Spojení mezi Liou-čou a novým zeleným městem budou obstarávat rychlovlaky a elektromobily.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Stefano Boeri / Stefano Boeri Architetti.net
Poblíž jihočínského města Liou-čou vyroste do tří let podle návrhu italského architekta Stefana Boeriho "lesní město". Mezi 40.000 stromy a takřka milionem rostlin bude žít 30.000 lidí. Díky stromům a rostlinám město pohltí ročně 10.000 tun oxidu uhličitého (CO2), 57 tun znečišťujících látek a vyprodukuje 900 tun kyslíku, uvádí web architektova studia.
 

Italský architekt a urbanista Stefano Boeri se proslavil mimo jiné konceptem "vertikálního lesa", modelem obytné budovy osázené rostlinami, anebo stavbou multifunkčního kongresového centra Villa Mediterranée v jihofrancouzské Marseilli.

"Lesní město" bude postaveno na sever od města Liou-Čou v hornaté čínské autonomní oblasti Kuang-si a bude se rozprostírat na 175 hektarech podél řeky Liou-ťian. Spojení mezi Liou-čou a novým zeleným městem budou obstarávat rychlovlaky a elektromobily. Vedle rezidenčních částí města budou vybudovány i dvě školy a nemocnice, počítá se s prostorem věnovaným obchodu i odpočinku.

Plánuje se též využití geotermální energie a solárních panelů. Snahou je, aby město bylo energeticky nezávislé.

"Díky rostlinám v parcích a zahradách, ale též v ulicích a na fasádách domů přispěje toto energeticky nezávislé město ke zlepšení kvality ovzduší, snížení průměrné teploty, vytvoří se hlukové bariéry a zlepší se biodiverzita," vyjmenovává pozitivní dopad projektu web studia architektů.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist