https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zeleni-detska-hriste-a-piskoviste-v-praze-potrebuji-zastineni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zelení: Dětská hřiště a pískoviště v Praze potřebují zastínění

10.8.2018 00:12 | PRAHA (ČTK)
Dětská hřiště a pískoviště v hlavním městě potřebují zastínění. Na radnici Prahy 7 se obrátilo několik lidí, kteří na chybějící stín upozorňují. / Ilustrační foto
Dětská hřiště a pískoviště v hlavním městě potřebují zastínění. Na radnici Prahy 7 se obrátilo několik lidí, kteří na chybějící stín upozorňují. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Na-ovoce
Dětská hřiště a pískoviště v hlavním městě potřebují zastínění. Na radnici Prahy 7 se obrátilo několik lidí, kteří na chybějící stín upozorňují. Pražští zelení proto chtějí prosadit, aby byla příští rok všechna hřiště v hlavním městě zakrytá plachtovými střechami. Včera to řekl pražský zastupitel a místostarosta Prahy 7 Ondřej Mirovský, který je kandidátem Zelených na primátora.
 

Hřiště jsou většinou ve správě městských částí, které o podobě projektu nových i opravovaných hřišť rozhodují samostatně. Magistrát by podle Mirovského měl vydat metodický pokyn, kterým by se zastínění hřišť stalo standardem rekonstrukcí i v projektech radnic. Několik hřišť už nechaly zastínit radnice v Praze 7 a Praze 4, což se setkalo s kladným ohlasem.

"Ještě letos doufám, že se něco podaří. Podle těch prognóz už sice nebude 35 stupňů Celsia, ale stále bude horko. Pokud bude svítit slunce, je potřeba hřiště zastínit," řekl Mirovský. Problematiku chce řešit s magistrátním oddělením péče o zeleň, které má ve správě například hřiště v Letenských sadech nebo ve Stromovce.

Dalším opatřením, které by mohlo zpříjemnit pobyt ve městě v období nadměrně vysokých teplot, je rozmístění mlžítek do ulic. Zelení navrhují, aby jich bylo v příštím roce v ulicích rozmístěno 1000. Zmírnit dopad změny klimatu lze pomocí rozšíření zeleně a zvýšení počtu vodních ploch. V reakci na klimatické změny by se na Staroměstském náměstí mohla podle Mirovského znovu objevit Krocínova kašna a několik nových stromů.

Ochladit město, kde se projevuje takzvaný tepelný ostrov, kdy je v centru metropole o několik stupňů vyšší teplota proti jejímu okraji, by podle Zelených mohly také jiné povrchy cest, které by lépe vsakovaly vodu. K tomu je však v centru města nutné získat souhlas památkářů. "V momentě, kdy se město přehřívá, by se měla přizpůsobovat i památková péče," dodal Mirovský.

Po komunálních volbách, které se letos uskuteční 5. a 6. října spolu s volbami do Senátu, by podle Zelených měla být zavedena nová gesce radního pro boj se změnami klimatu.

Návrh opatření proti ohřívání města představili ve středu také pražští Piráti. Stejně jako Zelení navrhují vysázet v městě stromy, rozšířit počet zelených střech, pítek a dalších vodních prvků.

V úterý kvůli vysokým teplotám schválili pražští radní deset milionů korun navíc pro Technickou správu komunikací (TSK) na zalévání mladých stromů a zeleně. TSK vydá na údržbu zeleně každoročně zhruba 87 milionů korun.

Praha má schválenou strategii na adaptaci města na klimatické změny a plán na zavádění opatření, kterými je rozšiřování zeleně a vodních ploch, která klima ochlazují. Ve vztahu ke strategii magistrát začal s výsadbou stromů na Dívčích hradech v Praze 5. Letos by měl být dokončen les V Panenkách, nový les má vzniknout také například v Satalicích.



reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist