https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zeleni-odmitaji-vodni-dila-na-labi-ambrozek-chce-posouzeni-nove-varianty
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

fotogalerie uvnitřZelení odmítají vodní díla na Labi, Ambrozek chce posouzení nové varianty

19.5.2004 11:31 | PRAHA (EkoList)
Návrh na vybudování jezů na dolním Labi má dnes projednat vláda. Ministr životního prostředí Libor Ambrozek šel na jednání s návrhem, aby vláda zavázala příslušné ministry k přípravě dalších podkladů. Ty dosavadní jsou podle MŽP nedostatečné. Ministr chce i zpracování studie proveditelnosti pro nově navrženou variantu řešení s použitím tzv. by-passů. Před budovou vlády dnes ráno v přestrojení za žábu se svými kolegy proti návrhu na výstavbu protestoval Jakub Patočka, lídr evropské kandidátky Strany zelených.
 

"Výstavba jezů je ekonomicky nevýhodná. Ale i kdyby nebyla, mělo by pro nás být tabu ničit tak jedinečný úsek řeky, jako je Labe mezi Ústím nad Labem a Hřenskem," uvedl Patočka. Zničením unikátní přírody a nejasnými ekonomickými podklady argumentují i ekologové z Ministerstva životního prostředí (MŽP). "Plavbu musíme přizpůsobovat řece, ne řeku plavbě," řekl Patočka novinářům.

Přijíždějícím ministrům žabáci vyvolávali úsměv na tváři. "Myslíš, že ti to zvedne preference?" pokřikoval pobavený ministr Ambrozek (KDU-ČSL) na Patočku. "On tím maskuje svou obavu, že ho na místě vystřídají zelení," kontroval později s úsměvem Patočka. Na závěr happeningu žabáci ze Strany zelených prostřednictvím zaměstnankyně Úřadu vlády poslali ministrům výzvu k ochraně Labe v Českém středohoří a v Labských pískovcích, k níž se připojily desítky přírodovědců a dalších akademiků. Petici proti jezům podepsalo přes 16 000 lidí.

Ministerstvo životního prostředí výstavbu plavebních stupňů v podobě navržené ministerstvem dopravy (MD) odmítá stejně jako Strana zelených. "Podklady MD jsou velmi sporné – předpokládají dokonce téměř trojnásobný nárůst objemu vodní dopravy do roku 2007. Paradoxní je, že v té době by jezy ještě ani neměly být postaveny," uvedl včera v tiskové zprávě MŽP náměstek ministra životního prostředí Ladislav Miko. Podle MD a zastánců jezů se bez nich česká vodní doprava neobejde. Odhady nákladů na stavbu plavebních stupňů se pohybují mezi 6 a 13 miliardami korun.

Obě ministerstva v prvním květnovém týdnu obdržela další návrh na zlepšení plavebních podmínek na "dolním Labi". Objevuje se v něm nahrazení sporných jezů plavebními kanály umístěnými mimo vlastní tok (tzv. by-passy). "Jejich vhodné umístění by mělo omezit dopady na hodnotné břehové ekosystémy. Celkové investiční náklady této varianty jsou odhadovány na 2,8 miliard korun," stojí v tiskové zprávě MŽP. Ministr chce proto ve vládě prosadit její podrobnější posouzení. Autorem varianty s by-passy je Jaroslav Kubec, ředitel Sdružení D-O-L, které se snaží prosadit výstavbu kanálu Dunaj - Odra - Labe.

Po perlustraci převlíkajících se žabáků policistou ...
... mohli tito naplno rozjet svůj happening ...
... proti výstavbě jezů na Labi
Bobři beton nechtějí, volal na přijíždějící ministry Jakub Patočka, lídr kandidátky SZ do Evropského parlamentu
Myslíš, že ti to zvedne preference? dobíral si s úsměvem Patočku ministr Ambrozek
Žabák No. 2
Žabák Patočka předává výzvu k ochraně Labe okouzlené zaměstnankyni Úřadu vlády
Žabáci při rozhovoru s novináři, ...
... kterých se sešlo víc než žabáků a jejich kolegů.
Žabáci ze Strany zelených protestují před budovou vlády proti návrhu na výstavbu jezů na Labi. Praha, 19. 5. 2004
Foto: Jan Stejskal/EkoList

reklama

 
Jan Stejskal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist