https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zeleni-predstavili-uspechy-za-prvni-polocas-vladni-koalice
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zelení představili úspěchy za první poločas vládní koalice

5.9.2008 15:39 | PRAHA (Ekolist.cz)
Ministři delegovaní za Stranu zelených v úterý na tiskové konferenci představili svoje úspěchy v poločase vládní koalice. V oblasti životního prostředí je úspěchem podle Martina Bursíka především získání evropských dotací pro Operační program životní prostředí, schválení první části ekologické daňové reformy a schválení evropské normy REACH. Největší zkouškou zelené politiky v zahraničí bude schvalování balíku zákonů na ochranu klimatu, které proběhne v první polovině příštího roku za českého předsednictví Evropské unie.
 

Ministři české vlády za Stranu zelených
Ministři vlády České republiky za Stranu zelených na tiskové konferenci
Licence: Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported
Foto: Hugo Charvát /Ekolist.cz

Jako největší úspěch se v oblasti životního prostředí je schválení Operačního programu životní prostředí. „Grantové programy z evropských peněz jsou zatím asi nejdůležitějším výsledkem,“ souhlasí s hodnocením Vojtěch Kotecký z Hnutí Duha. Podle něj budou dotace silným impulsem, který také u nás rozhýbe zelenou energetiku, přestavby domů na energeticky vysoce efektivní nebo recyklaci odpadu. Obce budou moci investovat do programů lepší recyklace pro domácnosti, které zjednoduší třídění odpadů. „Dotační programy budou opravdu vidět v každodenním životě stovek obcí a měst,“ shrnuje Kotecký.

Vlajková loď

Předseda strany Martin Bursík si v úterý pochválil, že se zeleným podařilo uvést v život vlajkovou loď předvolebního programu – ekologickou daňovou reformu. „To je typický krok, který se dělá v první polovině volebního období. Není to žádné rozdávání peněz, naopak jsme šli jsme do nebezpečného tématu zdražování uhlí,“ prohlásil Bursík. Díky zdražování by měli domácnosti a firmy přejít od uhlí k ekologicky šetrným druhům paliv a k většímu využívání obnovitelných zdrojů energie. Výnosy této reformy se pak mají vracet zpět díky snížení sociálního pojištění a tím zlevnění práce. O jaké půjde částky bude jasné od začátku příštího roku. Reforma schválená v rámci vládního daňového balíčku však splňuje jen povinnosti Směrnice 2003/96/ES. Povinnost platit spotřební daně z elektřiny, uhlí, zemního plynu a centrálního tepla měla navíc Česká republika platit již od data vstupu do Evropské unie, tehdejší vláda však vyjednala odklad na čtyři roky. Topolánkova vláda navíc vsadila na minimální sazby daní, které umožňuje evropská směrnice.

Že by reforma, která je dílem zeleného ministerstva, jen kopírovala evropskou předlohu, odmítá tisková mluvčí Strany zelených Eva Rolečková: „V ekologizaci daňové soustavy MŽP prosadilo řadu speciálních zvýhodnění, jako např. nulovou spotřební daň pro vytápění domácností zemním plynem, osvobození elektřiny pro veřejnou dopravu a plynu pro auta, snížení sazby DPH pro brikety a pelety, osvobození aut na alternativní pohon od silniční daně a slevu na dani pro novější a tedy úspornější a méně emitující auta,“ vypočítává Rolečková.

Dalším úspěchem je snížení daně z přidané hodnoty pro ekologické vytápění, fyzické osoby mohu žádat dotace na kotle, tepelná čerpadla nebo biomasu. „V poslanecké sněmovně jsme po veliké bitvě prosadit využití přebytků z obchodování s emisemi pro Státní fond životního prostředí,“ řekl Bursík. Podle ně by tak na podporu zateplování budov nebo podporu obnovitelné energie měly být k dispozici desítky miliard.

V dopravní politice předseda zelených pochválil obchvaty devadesáti obcí v různém stádiu výstavby, fakt, že se nezačala budovat pro zelené velmi problematická dálnice D3, dohoda s ministerstvem dopravy o omezení víkendových jízd kamionů, nebo omezení kácení alejí kolem silnic. Ministr Bursík dodal, že chce prosadit v rámci zákona o ochraně přírody a krajiny povinnost vysázet nové stromy namísto pokácených. „Velké výsledky jsou velké výsledky. Ale trochu zakrývají spoustu drobných, nenápadných pokroků, jež nejsou tolik vidět. Tu dohoda o novele horního zákona, o které se marně mluvilo asi osm let, tam konsolidace národního parku na Šumavě, podobných věcí je hodně,“ chválí politiku zelených Vojtěch Kotecký.

Zákaz dovozu

Jako největší úspěch mezinárodní ekologické politiky vidí zelení paragraf, který se jim podařilo prosadit do evropské odpadové směrnice. Podle něj mohou členské státy zakázat dovoz odpadu na své území. „I naše zastoupení v Bruselu nám tvrdilo, že nemáme šanci, dokonce nás nechali ve štychu i partneři ze zemí Visegrádu,“ popisuje Bursík.

Změnu čeká i využívání odpadu v České republice, kde se bude nově třídit biologický odpad, který je možné využít v kompostárnách, nebo jako energetický zdroj. Komunální odpad tvoří podle MŽP až 50 % biologického odpadu. Malá novela odpadového zákona řeší krádeže kovů a registraci ojetých automobilů a problémy s autovraky. Řada z citovaných úspěchů zelených však vychází z povinnosti České republiky jako členského státu EU, který se musí řídit evropskou legislativou. „Samotný fakt, že musí být přijat nějaký zákon o něčem, opravdu nezávisí na tom, kdo na jakém ministerstvu sedí, ale jeho konkrétní podoba už ano, a to velmi podstatně,“ říká mluvčí Rolečková. Například zmíněná novela odpadového zákona je podle Rolečkové sice v mantinelech požadovaných evropskou směrnicí, ale je přesnější a ambicióznější. „Je v souladu se směrnicí, ale řeší mnohem víc věcí. A tak je to ve většině zmiňovaných případů,“ dodává.

Šéf zelených označil také za úspěch schválení novely chemického zákona. Ta upravuje, jak se v českém právním prostředí má nakládat s povinnostmi, které vyplývají z evropské směrnice REACH. „REACH je sice implementací věcí nutných k provedení přímo platného nařízení o REACH, ale jak ukazuje i veto pana prezidenta Klause, i to není někdy snadné u nás prosadit“, říká Rolečková. Také Martin Bursík přiznal, že se zeleným nedaří s prezidentem komunikovat.

Klimatický balíček

„Česká republika bude velmi pravděpodobně vyjednávat finále energeticko-klimatického balíčku. Jeho schválení je nezbytným předpokladem k tomu, aby v prosinci příštího roku Evropa vyjednala globální dohodu jak budeme chránit klima po roce 2013,“ vysvětlil Martin Bursík. V tomto roce skončí platnost současné Kjótské dohody o omezování emisí skleníkových plynů. Evropa bude prosazovat celosvětovou dohodu o ochraně klimatu, její projednávání bude probíhat již během jednání o vlastním evropském klimatickém balíčku.

„Budeme jednat s novou americkou reprezentací a s řadou rozvojových zemí. Zároveň s námi bude na těchto schůzkách přítomen zástupce Švédska, které pak bude vyjednávat onu globální dohodu. A ta je ještě důležitější, protože je potřeba dostat na palubu Rusko, USA a Čínu,“ představil dnes světový rozměr české ekologické politiky Martin Bursík. Podle Bursíka se za úspěch dá považovat i to, že se podařilo prosadit evropský pohled na klimatickou politiku v českém politickém prostředí, které je jinak v této otázce dost odmítavé.

Martin Bursík také přiznal, že selháním vlády byla podaná žaloba na Evropskou komisi kvůli národnímu alokačnímu plánu. V rámci něj se přidělují českým podnikům povolenky na vypouštění emisí. „Jednáme o stažení žaloby, chceme si vyčistit stůl před tím, než převezmeme předsednictví EU,“ prohlásil Bursík.

Odmítavý postoj Strany zelených zůstává k jaderné energetice. „Uvědomujeme si, že náš postoj je víceméně izolovaný, ale trváme na něm, nikoli dogmaticky, ale na základě argumentů,“ prohlásil na konferenci Bursík. Podle něj výrobu energie tímto způsobem doprovázejí určitá rizika, která nelze vyloučit jak při výrobě, tak při dopravě jaderného paliva. Není také vyřešení koncovka palivového cyklu a vyhořelé palivo není kam ukládat. Také všechny vytipované obce, na jejichž území by případě mohl být postaven sklad použitého paliva, tuto možnost v referendu odmítli.

„Nechceme ale brzdit výzkum a vývoj a pokud by se objevila technologie, která by naše výhrady vyvrátila, mohli bychom o jádru přemýšlet. Ale do té doby budeme podporovat obnovitelné zdroje energie,“ vysvětlil Bursík. Zopakoval také, že zelení akceptují stávající jaderné bloky, včetně prodloužení provozu elektrárny Dukovany, ale odmítají výstavbu nových reaktorů. Podle Bursíka nejsou ani potřebné pro energetickou bilanci. „U nás se vždy debata kolem energetiky a klimatu zvrhne v debatu o jádru a uhlí, my chce ukázat, že existuje široký supermarket příležitostí, na kterých můžeme postavit naši energetickou budoucnost. A nejde ani o prolomení územních limitů těžby, ani o výstavbu nových jaderných elektráren,“ dodal Bursík.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist