https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zeleni-vlada-prilis-strani-spolecnosti-cez
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zelení: Vláda příliš straní společnosti ČEZ

13.2.2004 17:41 | PRAHA (ČIA)
Vládní návrh zákona o podpoře obnovitelných zdrojů energie (OZE) je pro skutečný rozvoj těchto zdrojů další bariérou. "Zcela nesystémově zvýhodňuje například ČEZ a jeho spalování dřevní štěpky spolu s uhlím," řekl ČIA předseda Strany zelených Jan Beránek.
 

Podle jeho slov zkušenosti z Evropské unie ukazují, že jedině pevně stanovené výkupní ceny za vyrobenou elektřinu z obnovitelných zdrojů energie poskytují dostatečnou jistotu pro investory. Pro toto řešení se rozhodlo deset zemí Unie, tři mají různé certifikační systémy, po jedné zemi používá výběrová řízení a daňové úlevy. "Ovšem skutečný rozvoj výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů zažívají jedině ty státy, které zavedly pevné výkupní ceny," tvrdí Beránek.

Vládní návrh zákona o OZE dává jistotu výhodných výkupních cen pouze stávajícím zařízením. "Peníze přisype jen uhelným elektrárnám společnosti ČEZ, které začaly spalovat dřevní štepku, a malým vodním elektrárnám, kterých v České republice z přirozených důvodů výrazně přibývat nebude," informoval dále. Pro nová zařízení vymýšlí komplikovaný regulovaný systém kvót a certifikátů, který však v této podobě v rámci Evropské unie neexistuje.

Poslanecká sněmovna dnes podpořila vládní návrh zákona o podpoře obnovitelných zdrojů v prvním čtení. Cílem této normy je zvýšení motivace k výrobě elektřiny a tepla z obnovitelných zdrojů v souladu se směrnicí Evropské unie. Současný systém pevných výkupních cen za OZE má být od ledna 2006 nahrazen systémem kvót a obchodování se zelenými certifikáty.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist