https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zeleni-vladnou-v-nemecku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zelení vládnou v Německu

17.11.1998 09:00 | PRAHA (EkoList)
Po patnácti letech přítomnosti v Bundestagu se němečtí Zelení po letošních volbách stali vládní stranou.
 

Na základě obsáhlé koaliční dohody se sociálně demokratickou stranou (SPD) obsadí v nové německé vládě tři resorty - zahraničí, životního prostředí a zdravotnictví.

Přestože obě strany se v minulosti vždy navzájem označovaly za přirozené spojence, ukázaly se být více než tři týdny trvající koaliční rozhovory jako velmi obtížné. Všeobecně se přitom soudí, že právě Zelení byli nuceni slevit z většiny svých radikálních požadavků a že uzavřená dohoda odpovídá spíše předvolebnímu programu SPD.

Zelení museli významně ustoupit ve svých požadavcích na změnu dopravní politiky. Z jejich plánu na ztrojnásobení ceny benzínu na cca pět marek za litr zbylo 6 feniků, o které bude v příštím roce zvýšena daň za jeden litr pohonných hmot. Investiční záměry na budování infrastruktury sice budou přehodnoceny, výstavba dálnic hlavně v nových spolkových zemích však zatím bude pokračovat. Zelení nedosáhli ani avizovaného snížení povolené rychlosti na dálnicích na 100 km/hod a na 30 km/hod v obcích. Nový ministerský předseda Gerhard Schröder (SPD) dokonce Zelené varoval před "dalšími útoky na auta". Konjunktura v automobilovém průmyslu podle Schrödera v poslední době pokulhává a vláda si nemůže dovolit ohrozit další pracovní místa. Schröder byl několik let členem správní rady koncernu Volkswagen.

Naproti tomu dosáhli Zelení velkého úspěchu tím, že se jim v koaliční dohodě podařilo zakotvit ústup od jaderné energetiky. V Německu je v současnosti v provozu 19 jaderných elektráren, které pro zemi zajišťují výrobu třetiny elektrické energie. V rozhovoru pro časopis Die Woche nový ministr životního prostředí Jürgen Trittin (Zelení) vyslovil přesvědčení, že první reaktory budou uzavřeny do roku 2002. Přesný termín, kdy by se z Německa měla stát země bez jaderných elektráren, nebyl ve smlouvě na nátlak SPD stanoven a měl by být do konce roku vyjednán se zástupci německých elektrárenských koncernů.

Výrazným ekologickým prvkem v programu nové vlády je také závazek legislativně zakotvit zřízení rozsáhlé sítě přirozených ekosystémů, které by měly zabírat zhruba 10 procent rozlohy Německa.

Vybrané pasáže z koaliční dohody mezi SPD a Bündnis 90/Die Grünen:

  • Naším cílem je trvale udržitelný, to znamená hospodářsky výkonný, sociálně spravedlivý a ekologicky únosný rozvoj. Nejdůležitějším východiskem k tomuto cíli je pro nás Agenda 21.

  • Nová vláda po všech směrech zesílí snahu o ochranu klimatu. Potvrzuje cíl snížit do roku 2005 produkci CO2 o 25% oproti úrovni roku 1990.

  • Budeme podporovat obnovitelné zdroje energie, dosáhneme podmínek umožňujících podstatné snížení spotřeby energie. Tak rychle, jak jen bude možné skončíme s využíváním jaderné energie.

  • Nová vláda přepracuje spolkový zákon na ochranu přírody s cílem zřídit velkoplošný systém chráněných biotopů na cca 10% území za účelem ochrany druhové rozmanitosti.

  • Nová vláda vyvine iniciativu za přijetí nového zákona na ochranu zvířat. (...) Budou zkráceny povolené časy pro přepravu zvířat a předpisy upravující chov zvířat budou zlepšeny ve smyslu správného zacházení se zvířaty.

  • Lesy ve vlastnictví státu budou převedeny na hospodaření blízké přirozenému stavu.

  • V roce 1999 snížíme v rámci ekologické daňové reformy sociální pojistné o 0,8%. Daň za pohonné hmoty bude zvýšena o 6 feniků za litr, za topný olej o 4 feniky za litr, za plyn o 0,32 feniku za kWh a za elektrický proud o 2 feniky za kWh.

reklama

 
Jiří Neustupa

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist