https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zelenou-stuhu-za-zelen-letos-dostala-kostelni-lhota-na-nymbursku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zelenou stuhu za zeleň letos dostala Kostelní Lhota na Nymbursku

7.10.2016 11:08 | PRAHA (ČTK)
Komise ocenila také aleje, cyklostezku či péči o rybník na návsi
Komise ocenila také aleje, cyklostezku či péči o rybník na návsi
Foto | Pavel Hrdlička / Wikimedia Commons
Celostátním vítězem klání o Zelenou stuhu se letos stala Kostelní Lhota na Nymbursku. Cenu za péči o zeleň a životní prostředí získala při své premiérové účasti v soutěži. Druhé místo obsadilo město Skalná na Chebsku, třetí bylo Osíčko na Kroměřížsku, kterému se podobného ocenění dostalo již v letech 2001 a 2003.
 

Kostelní Lhota vyhrála nejen díky současné výsadbě v ulicích, ale i díky projektům školního arboreta nebo přírodní zahrady mateřské školy. Komise ocenila také aleje, cyklostezku či péči o rybník na návsi. Roli sehrál i celkový dlouhodobý přístup a koncepce údržby zeleně v obci včetně práce dobrovolníků při pravidelných výsadbách stromů. Obec se zhruba 850 obyvateli získala kromě vítězné trofeje možnost využít dotaci 700.000 korun na další péči o zeleň.

"Je to neskutečný pocit, nepopsatelný. Je to pro nás neočekávatelné, takže o to větší je to prožitek. Je to paráda," řekl ČTK starosta Kostelní Lhoty Tomáš Drobný. Na otázku, jak obec naloží s dotací 700.000 korun, odpověděl: "Pokud to bude v rámci podmínek možné, zakoupili bychom lepší stroj na sekání, potom bychom provedli výsadbu drobné zeleně a letničkových záhonů. Také máme problémy s obrostlejší zelení na hlavní návsi, kde máme stoleté jasany a budou potřebovat obnovu. I k tomuto účelu bychom dotaci rádi využili. Vše se bude samozřejmě probírat na zastupitelstvu."

Úspěch potěšil i starostu Osíčka Václava Smolku. "Vyplatila se nám soustavná práce při péči o zeleň v obci," řekl ČTK. Komisi se podle něj líbila například kořenová čistírna odpadních vod, kterou má Osíčko od roku 2010, i významný krajinný prvek, kterým je vodní nádrž Javorník. Osíčko vyhrálo v roce 2004 krajské kolo klání o vesnici roku, v celorepublikovém kole skončilo druhé. Loni se podle Smolky po odmlce do soutěže přihlásilo opět a letos získalo v kraji zelenou stuhu za péči o zeleň.

Skalná i Osíčko dostaly podobnou dotaci ve výši 400.000 korun tak jako další krajští vítězové. V Osíčku komise ocenila i nové koupaliště a využívání tradičních materiálů. Skalná si komisi získala mimo jiné promenádou a péčí o rybník pod románským hradem Vildštejn nebo spoluprací s architekty na obnově kulturního dědictví.

Zápolení o Zelenou stuhu se koná v rámci soutěže o vesnici roku, která se pořádá od roku 1995. Vyhlašují ji Spolek pro obnovu venkova, ministerstvo pro místní rozvoj, Svaz měst a obcí a ministerstvo zemědělství.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist