https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zeleny-transformace-cd-je-nutnosti
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zelený: Transformace ČD je nutností

10.5.2001 16:16 | PRAHA (ČIA)
Transformace Českých drah (ČD) ze současné státní organizace do akciové společnosti je jedinou možností, jak vytvořit skutečně fungující podnik, který bude schopen konkurovat zahraničním železničním společnostem i dalším externím dopravcům. Pokud parlament zákon o transformaci ČD nepodpoří, dráhy zůstanou v současné podobě a veřejné rozpočty to bude stát další miliardy korun. Na dnešním setkání s novináři to řekl generální ředitel Českých drah Dalibor Zelený.
 

Jak dále uvedl, současný statut ČD brání dráhám chovat se "tržně". "Jednak nás stát nutí k neobchodnímu jednání tím, že musíme ze zisků z jiných činností dotovat ztrátovou osobní dopravu, kterou stát není schopen plně financovat, a jednak díky zdlouhavému schvalovacímu procesu uvnitř Českých drah ztrácíme partnery," upozornil Zelený. Pokud totiž kdokoliv hodlá spolupracovat s ČD a dráhy na tuto spolupráci vynaloží státní prostředky, musí tento záměr nejprve schválit Správní rada ČD, poté ministerstvo dopravy a následně vláda. "Tak složitý a zdlouhavý proces však některé potencionální partnery předem odradí," dodal.

Zákonem o transformaci ČD by se měla začít Poslanecká sněmovna zabývat na nadcházející květnové schůzi. Návrh počítá s oddělením samotného provozu od dopravní infrastruktury. Zatímco železniční vozidla by měla vlastnit a samotný provoz zajišťovat akciová společnost České dráhy, infrastruktura by zůstala v majetku nové státní organizace Správa železniční infrastruktury. Podle Zeleného zajišťuje tento návrh maximálně liberální přístup všech dopravců na dopravní cestu, který ČR "závidí" i Evropská unie. "Měl jsem možnost hovořit na téma návrhu tohoto zákona v poslední době s několika představiteli unie. Všichni říkali, že tento návrh je lepší, než návrh na transformaci železnice samotné Evropské unie," zdůraznil Zelený.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist