https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zelezarny-velky-senov-maji-na-svedomi-ekologickou-havarii
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Železárny Velký Šenov mají na svědomí ekologickou havárii

14.9.2000 13:35 | PRAHA, VELKÝ ŠENOV (ČIA)
V úterý 12. září došlo okolo 13. hodiny v Železárnách Velký Šenov k úniku roztoku neutralizačního činidla do společné odtokové kanalizace závodu a následně do Vilémovského potoka. Zde roztok způsobil úhyn ryb, zejména pstruha potočního. Podle informací Jiřího Hykše, vedoucího referátu životního prostředí Okresního úřadu Děčín, bude železárnám po provedeném správním řízení uložena pokuta v příslušné výši.
 

K úniku roztoku neutralizačního činidla došlo podle Hykše vlivem technických poruch na dávkovacím zařízení pro přípravu neutralizačního roztoku (hydroxidu vápenatého) a pro snímání maximální hladiny v rozpouštěcí nádrži. Odtud roztok unikl nejdříve do sběrné podlahové jímky v místnosti přípravy. Poté pronikl do sklepních prostor neutralizační stanice a zatrubněné části bývalého koryta Vilémovského koryta. Odtud pak již nebylo daleko ke kanalizaci závodu, která ústí právě ve Vilémovském potoce. V současné době jsou již všechny uhynulé ryby z potoka odstraněny.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist