https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zelezna-ruda-dokoncila-navstevnicke-centrum-za-46-milionu-korun
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Železná Ruda dokončila návštěvnické centrum za 46 milionů korun

29.4.2016 13:39 | Ž. RUDA (ČTK)
Železná Ruda dokončila návštěvnické a environmentální centrum za více než 46 milionů korun, z toho EU dala 41 milionů. Dnes město otevřelo v budově rekonstruované bývalé základní školy "pouze" městské infocentrum ve dvou místnostech v přízemí. Bude v provozu denně od 08:00 do 18:00. Při dnešním zahájení letní turistické sezony to ČTK řekl Michal Šnebergr, starosta největšího šumavského rekreačního střediska s 2000 obyvateli.
 

Podle starosty by mělo centrum zvýšit návštěvnost oblasti a vytvořit program pro dny dovolené, kdy bude počasí nevhodné k túrám nebo na lyžování.

"Do konce června otevřeme ve více než 100 let staré třípodlažní budově řadu stálých expozic věnovaných historii a přírodě Železnorudska, přednáškový sál pro 70 lidí a 3D kino. Definitivní termín zahájení (provozu) návštěvnického centra je závislý na dokončení všech expozic," uvedl. Jsou zaměřeny na historii lyžování ve městě, lesnictví, floru a faunu Šumavy. V expozici o lyžování od konce 19. století do roku 1950 jsou stovky exponátů, mezi nimi například přípravky na ohýbání špiček lyží.

V objektu, který přestal sloužit jako škola v roce 2000 a od roku 2011 byl nevyužitý a chátral, bude i několik kabinetů, kde se návštěvníci seznámí se zdejšími bylinami, houbami, geologií, typickými zvířaty oblasti, jako jsou jelen a bobr, ale i s drobnými živočichy.

"V přednáškovém sále a 3D kině budou akce pro školy i veřejnost. Jednáme s Národním parkem Šumava, aby tu měli stálého pracovníka," řekl starosta. Nové prostory budou k dispozici také pro místní spolky, setkávání obyvatel a pro akce s partnerskou Bavorskou Železnou Rudou.

Jde o největší investici města za posledních deset let. Budova stála 18 milionů Kč. Většinu ze 46 milionů Kč tvoří náklady na vybavení - expozice, počítače, projekční techniku a nábytek.


reklama

 
Václav Prokš
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist