https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zelezna-ruda-zacne-provozovat-silnicni-vlacek-na-cerne-jezero
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Železná Ruda začne provozovat silniční vláček na Černé jezero

29.6.2018 00:13 | ŽELEZNÁ RUDA (ČTK)
Železná Ruda začne od příštího úterý vyvážet turisty novým silničním vláčkem. Pořídila ho za pět milionů korun s dotací ministerstva pro místní rozvoj. Po trase Železná Ruda - Špičácké sedlo - Černé jezero se budou ráno a odpoledne pohybovat lokomotiva se dvěma vagony, tedy 60 místy a dvěma pozicemi pro vozíčkáře. / Na obrázku Černé jezero
Železná Ruda začne od příštího úterý vyvážet turisty novým silničním vláčkem. Pořídila ho za pět milionů korun s dotací ministerstva pro místní rozvoj. Po trase Železná Ruda - Špičácké sedlo - Černé jezero se budou ráno a odpoledne pohybovat lokomotiva se dvěma vagony, tedy 60 místy a dvěma pozicemi pro vozíčkáře. / Na obrázku Černé jezero
Foto | David Paloch / Wikimedia Commons
Železná Ruda začne od příštího úterý vyvážet turisty novým silničním vláčkem. Pořídila ho za pět milionů korun s dotací ministerstva pro místní rozvoj. Po trase Železná Ruda - Špičácké sedlo - Černé jezero se budou ráno a odpoledne pohybovat lokomotiva se dvěma vagony, tedy 60 místy a dvěma pozicemi pro vozíčkáře. Řekl to starosta Michal Šnebergr (ODS). Rekreační město v pohraničí usilovalo o vláček šest let.
 

"Od Chráněně krajinné oblasti Šumava máme provoz povolený jen od 15. června do 15. září," uvedl starosta. Vláček bude provozovat město. To už jednou neuspělo se žádostí o dotaci. "Právě jednání o dotaci a také vyjednávání s CHKO náš projekt zpozdilo," dodal.

Svezení po celé trase přijde na 100 korun, ze Špičáckého sedla na jezero nebo do Železné Rudy to bude 50 korun, 80 Kč zaplatí jeden dospělý se dvěma dětmi do 15 let. Jízdní řád a ceník je na stránkách města. "Předpokládáme, že si vláček na sebe vydělá," řekl Šnebergr.

Dvě podobné soupravy pro turisty jezdí už několik let kolem Malého Javorského jezera těsně za hranicí v Bavorsku. Časté jsou podle starosty ve všech horských oblastech Evropy.

Počet pěších turistů i cyklistů mířících v létě na Železnorudsko se podle Šnebergra každoročně zvyšuje, meziročně zhruba o deset procent.

"Vítaní návštěvníci jsou rodiny s dětmi. Ale všechny věkové skupiny si tu najdou své," uvedl. Podle starosty město letos dalšími investicemi zkvalitnilo Hadí stezku, rozšířilo Sklářskou stezku a Železnou stezku na Špičák. Velkým tahákem je nové návštěvnické environmentální centrum, které připravilo další expozice šumavské přírody a výstavy. V okolí Železné Rudy směrem na Prášily a Hamry jsou stovky kilometrů proznačených a udržovaných pěších a cyklistických tras. Největšími kulturními akcemi budou opět Rysí slavnosti a Železnorudské slavnosti.



reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Václav Prokš
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist