https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zeleznicni-doprava-je-vyrazne-bezpecnejsi-nez-silnicni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Železniční doprava je výrazně bezpečnější než silniční

7.9.2001 08:23 | PRAHA (ČIA)
Podle údajů Evropské komise je železniční doprava přibližně 16 krát bezpečnější než doprava po silnicích a dálnicích. Na 100 milionů osobohodin silniční dopravy připadá přibližně 33 mrtvých, zatímco u železniční dopravy jsou to pouhé dvě osoby. Na 100 milionů osobokilometrů v silniční dopravě připadá 1,1 úmrtí oproti 0,4 na železnici. Vyplývá to z informací, které ČIA poskytl vedoucí tiskového oddělení Českých drah Petr Šťáhlavský.
 

Podle Ročenky Ministerstva dopravy zemřelo na českých silnicích v loňském roce 1486 osob, zatímco na železnici nepřišel o život ani jediný cestující. "Úmrtí spojovaná se železničním provozem souvisí hlavně se zakázaným pohybem osob v kolejišti či opět se silniční dopravou, kdy řidiči motorových vozidel vjíždějí přes fungující signalizaci na železniční přejezd," upozornil Šťáhlavský.

Stejný poměr mezi silniční a železniční dopravou je prý rovněž pokud jde o počet zraněných. Zatímco na silnici se v roce 2000 zranilo celkem 32 439 osob, na železnici to bylo pouze 15 cestujících.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist