https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zelva-obrovska-nakladla-v-zoo-plzen-31-vajec-mladata-by-podle-zoo-byla-senzaci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Želva obrovská nakladla v zoo Plzeň 31 vajec. Mláďata by podle zoo byla senzací

22.10.2024 00:57 | PLZEŇ (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Jednatřicet měkkých vajec nakladla minulý čtvrtek v expozici plzeňské zoologické zahrady čtyřiadvacetiletá samice želvy obrovské. Vejce teraristé v pátek odebrali a vložili pro lepší kontrolu do inkubátoru. Pokud se mláďata vylíhnou a podaří se je odchovat, bude to celosvětová senzace, řekl ČTK kurátor plazů Ondřej Trávníček.
 
Zoo chová aktuálně samici a tři samce želv obrovských, je jim 24 let a v Plzni žijí 20 roků. Původně byli v expozici společně s lemury, kteří se na jejich krunýřích rádi vozili. Nyní zoo plánuje stavbu nového tropického skleníku, kde budou žít želvy obrovské a pestří motýli.

Samice už v Plzni dříve vejce nakladla. "Jde o její celkem třetí snůšku, která se od prvních dvou odlišuje. Byla totiž nakladena naráz a samicí pečlivě zahrabána," řekl Trávníček. Chovatelé teď budou napjatě očekávat, zda se za zhruba 120 dní mláďata v inkubátoru vylíhnou.

Odchov v zoologických zahradách je podle mluvčího zoo Martina Vobruby minimálně v Evropě značně unikátní. "Pokud by se naše želvy vylíhly a podařilo se je odchovat, byl by to přinejmenším v českých a slovenských zoo primát," řekl.

Želvy obrovské jsou se svými až 200 kilogramy a délkou krunýře 120 centimetrů spolu se želvami sloními největšími suchozemskými želvami. Pocházejí z atolu Aldabra v blízkosti Seychel a dožívají se nejméně 120 let, podle některých zdrojů byl potvrzen i věk 255 let. Letos má na ostrově Svaté Heleny 192. narozeniny samec želvy obrovské Jonathan, považovaný za nejstarší želvu na světě.

V 18. a 19. století byly želvy obrovské na většině ostrovů vyhubeny, kvůli sběru vajec a také proto, že je mořeplavci vozili živé na lodích jako vydatný zdroj čerstvého masa. Ve své domovině ale zůstaly poměrně časté, také je chová řada zoologických zahrad.

Plzeňská zoo množí několik druhů želv. Raritou je její chov želv ostruhatých, kterým se v Plzni od roku 1998 vylíhlo téměř 600 mláďat.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist