https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zelvy-ostruhate-maji-v-ostravske-zoo-novou-expozici
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Želvy ostruhaté mají v ostravské zoo novou expozici

30.7.2016 11:26 | OSTRAVA (ČTK)
V ostravské zoologické zahradě se otevřela nová expozice pro želvy ostruhaté, které jsou třetími největšími suchozemskými želvami. Expozici najdou návštěvníci u vstupu do Pavilonu afrických zvířat, řekla ČTK mluvčí zahrady Šárka Nováková.
 

Expozici tvoří venkovního výběh a vnitřní zateplené ubikace. "Výběh je ohraničen nízkou zídkou, na kterou se mohou návštěvníci posadit a pozorovat zvířata z bezprostřední blízkosti. Zázemí imituje jakousi domorodou chýši nebo jeskyni, která umožňuje pohled do vnitřní části expozice," podotkla Nováková. Vybudování nového zázemí pro želvy přišlo na zhruba milion korun.

Původní domovinou želvy ostruhaté jsou suché savany a polopouště na jižním okraji Sahary, od Senegalu na západě až po Súdán a Etiopii na východě. "Vysokým teplotám a suchu je želva ostruhatá dobře přizpůsobená. Vyhrabává si nory nebo u ní v některých místech převažuje noční aktivita. Na každé straně u ocasu má dva až tři silné výrůstky, jakési ostruhy. Odtud český název," řekla mluvčí.

Želva může dosáhnout hmotnosti až okolo sto kilogramů a délka jejího krunýře bývá až 80 centimetrů. Patří mezi vzácné druhy, které jsou ohroženy vyhubením.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist