https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zeman-s-ucinnosti-k-1.listopadu-prijal-demisi-hubackove-mzp-bude-ridit-jurecka
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zeman s účinností k 1. listopadu přijal demisi Hubáčkové, MŽP bude řídit Jurečka

27.10.2022 21:03 | PRAHA (ČTK)
Vodohospodářka Hubáčková vedla MŽP zhruba deset měsíců.
Vodohospodářka Hubáčková vedla MŽP zhruba deset měsíců.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | MŽP
Prezident Miloš Zeman přijal s účinností od úterý 1. listopadu demisi Anny Hubáčkové (za KDU-ČSL) na funkci ministryně životního prostředí a pověřil vicepremiéra a ministra práce Mariana Jurečku (KDU-ČSL) vedením úřadu. Na svém webu o tom informoval Pražský hrad. Premiér Petr Fiala (ODS) v souladu s návrhem lidovců Zemanovi navrhl, aby Jurečka úřad vedl dočasně, dokud se nevyjasní situace kolem kandidáta na ministra Petra Hladíka (KDU-ČSL).
 

Hladík musí vysvětlovat své zapojení do privatizace domů v Brně, kterou vyšetřuje policie. V kauze není obviněný. Hubáčková funkci opouští ze zdravotních důvodů. Představitelé vlády očekávají, že místopředseda vlády Jurečka bude funkci ministra životního prostředí zastávat několik týdnů.

O tom, že Zeman souhlasí s dočasným Jurečkovým pověřením, informoval premiér Fiala po středečním jednání s prezidentem. Zeman podle něj řešení považuje za správné, premiér pak pověření Jurečky řízením ministerstva v řádu týdnů považuje za únosné. Není podle něj z objektivních zdravotních důvodů možné, aby ve funkci pokračovala Hubáčková, i když by to považoval za nejsnazší řešení.

Hladík se měl se Zemanem setkat minulý týden, schůzku ale byla zrušena. Policisté mimo jiné zasahovali i v Hladíkově kanceláři na brněnském magistrátu, kde končil jako náměstek primátorky. Hladík novinářům řekl, že se na privatizaci nijak neobohatil. KDU-ČSL mu vyjádřila podporu a na jeho nominaci trvá.

Jurečka si od listopadu dočasně vyzkouší vedení i posledního ze tří resortů, které náleží lidovcům ve Fialově vládě. Loni při jmenování kabinetu zbrzdil nástup ministra zemědělství Zdeňka Nekuly (KDU-ČSL) jeho pozitivní test na covid-19, Jurečka za něj proto vedle vedení svého ministerstva práce zaskakoval od poloviny prosince do začátku ledna.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist