https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zeme-kjotske-dohody-chteji-pokracovat-bez-usa
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Země Kjótské dohody chtějí pokračovat bez USA

14.12.2005 13:50 | NEW YORK (EkoList)
Zástupci sto padesáti zemí se v sobotu na konferenci OSN v Montrealu dohodli na pokračování v dalších rozhovorech o snižování emisí skleníkových plynů, ale bez Spojených států, které nejsou ochotné spolupracovat. Vyjednavači USA se na rozhodnutí, že by měli být vyloučeni z budoucího jednání, tvářili vcelku lhostejně.
 

Podle USA by mělo povinné snižování emisí devastují dopad na ekonomiku země. Slévárna oceli, Jones and Laughlin Steel Company, Pittsburgh, květen 1942.
Foto: National Archives and Records Administration
Projevily se tak dlouhodobé spory o způsobech ochrany klimatu mezi USA na jedné straně a Evropu, Japonskem a dalšími zastánci Kjótské dohodyna druhé straně. I když se řada účastníků montrealské konference slovně vymezovala proti ekologické politice Bushovi administrativy, velká část delegátů se obává, že bez spolupráce s USA na mezinárodním úsilí o snížení emisí skleníkových plynů nebude žádné opatření účinné, vzhledem k tomu, že na USA připadá plná čtvrtina celosvětového objemu emisí.

Někteří účastníci konference se netvářili, že by je informace o budoucí neúčasti USA na rozhovorech nějak vyvedla z míry. „Kjótský protokol se má čile k světu,“ prohlásila Jennifer Morgan z WWF. Ostatní, stejně jako kanadský ministr životního prostředí Stephane Dion, monotónně opakují stejný názor:“Raději bych viděl USA v rámci Kjóta“. Země spolupracujíc v rámci Kjótské dohody se dohodly na společné práci na budoucích plánech. Nicméně ty v tuto chvíli nemají žádnou konkrétní podobu. Jediné jasné je, že by měli být hotové dostatečně brzo , tak aby nedošlo k přerušení po roce 2012, kdy končí první fáze Kjótské dohody.

Když v sobotních ranních hodinách opouštěli ospalí delegáti Palais des Gongres, odnášeli si sebou potvrzený návrh pro budoucí vyjednávání. V něm se neobjevuje žádná spolupráce s Washingtonem. Jenže téměř všechny určené cíle není možné dosáhnout bez spolupráce s USA, i když řada delegátů se vyjádřila pro další budoucí jednání. Přesto hlavní země Kjótské dohody jako je Evropská unie, Japonsko a Rusko prohlásili, že chtějí pokračovat i bez Spojených států.

USA chtějí namísto restriktivních omezování jít cestou moderních technologií a plánují na leden schůzku s představiteli několika asijských zemí o spolupráci v rámci Bushova "Asijsko-Pacifického partnerství čistého rozvoje a ochrany klimatu". USA spolu s Čínou, Japonskem, Koreou a Austrálií chtějí rozšířit moderní technologie, energeticky šetrnější, do asijských zemí, které v budoucnu budou zřejmě významně přispívat emisemi skleníkových plynů. V minulém týdnu také oznámila americká vláda dohodu s aliancí prospěšných společností na vývoji uhelné elektrárny s nulovými emisemi, která by měla vyrábět elektrickou energie a vodík.

Odpůrci těchto dohod tvrdí, že snahou USA je jen vytvořit protiváhu Rámcové dohodě OSN o klimatických změnách. Americké úřady tvrdí, že tato snaha je jasným dokladem konkrétních příspěvků k řešení problému a navrhují jednoduchá a chytrá řešení, raději než pevné limity, o kolik se musí snížit emise.


reklama

 
Russell Dickson

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist