https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zeme-loni-upozornily-na-2044-nebezpecnych-vyrobku-na-trhu-eu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Země loni upozornily na 2044 nebezpečných výrobků na trhu EU

17.3.2017 07:00 | BRUSEL (ČTK)
Do systému RAPEX je zapojeno 31 zemí (všechny státy EU a Island, Lichtenštejnsko a Norsko). Zaručuje, že informace o nebezpečných nepotravinářských výrobcích, které se objevily kdekoliv v Evropě, se rychle dostanou ke všem ostatním státům a EK. / ilustrační foto
Do systému RAPEX je zapojeno 31 zemí (všechny státy EU a Island, Lichtenštejnsko a Norsko). Zaručuje, že informace o nebezpečných nepotravinářských výrobcích, které se objevily kdekoliv v Evropě, se rychle dostanou ke všem ostatním státům a EK. / ilustrační foto
Foto | Jan Stejskal / Ekolist.cz
Celkem 2044 upozornění na nebezpečné výrobky poslaly v loňském roce členské země do příslušného celounijního systému včasného varování známého jako RAPEX. Čtvrtina upozornění (26 procent) se týkala hraček a nejčastějším rizikem bylo nebezpečí úrazu. Když včera eurokomisařka pro spravedlnost a ochranu spotřebitele Věra Jourová s výsledky seznamovala novináře, ukázala například hokejovou přilbu, která ovšem nedokáže zabránit úrazu hlavy.
 

Připomněla ovšem také známý případ vybuchujícího mobilního telefonu Samsung Galaxy Note 7. "Po upozornění v RAPEX ostatní členské země rychle zajistily ukončení prodeje," poznamenala Jourová.

Většina nebezpečných výrobků pocházela ze zemí mimo Evropskou unii, u 53 procent byla jako země původu uvedena Čína. Je to jisté zlepšení, ještě loni se výrobků z této země týkalo celých 62 procent upozornění. "Počet nebezpečných výrobků z Číny v tomto roce klesá. To prokazuje, že naše spolupráce s Čínou a naše vytrvalost při vyžadování vysoké kvality se vyplácí," uvedla eurokomisařka, která o problému v Číně jednala v loňském roce.

Celkem 468 případů, tedy 23 procent, se týkalo nebezpečných výrobků evropského původu. Spojené státy byly země původu u 102 oznámení (pět procent), Turecko v 53 případech a u 158 výrobků nebyla země jejich původu oznámena.

Mnohé z výrobků, na které státy upozornily, se prodávají přes internet. V roce 2016 se jich týkalo 244 oznámení. Některé členské země už dokonce ustavily týmy, které internetové stránky a prodej on-line sledují.

Společnosti Amazon, eBay a Alibaba souhlasily s tím, že pokud EU podobné výrobky odhalí, podniknou příslušné kroky k jejich odstranění ze svých stránek.

Počty upozornění jsou v zásadě stabilní, lehce nad 2000 - v roce 2015 to bylo 2072 upozornění. Jourová ovšem dnes připomněla, že přibližně o 40 procent narostl počet následných kroků, které členské země v souvislosti s nebezpečnými výrobky činí.

Do systému RAPEX je zapojeno 31 zemí (všechny státy EU a Island, Lichtenštejnsko a Norsko). Zaručuje, že informace o nebezpečných nepotravinářských výrobcích, které se objevily kdekoliv v Evropě, se rychle dostanou ke všem ostatním státům a EK.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist