https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zeme-visegradu-odmitaji-evropskou-smernici-o-odpadech
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Země Visegradu odmítají evropskou směrnici o odpadech

25.5.2007 15:54 | PRAHA (EkoList)
Ministři životního prostředí zemí visegrádské čtyřky se shodli na společném postupu boje proti změnám klimatu, ale i na společném nesouhlasu s připravovanou evropskou směrnicí o odpadech. Chtějí, aby si jednotlivé státy samy mohly rozhodovat o možnosti dovozu odpadu k likvidaci do dalších zemí.
 

Ministři visegradske čytřky
Ministři životního prostředí visegradske čtyřky, Jaroslav Izák ze Slovenska, Jan Szyszka z Polska, Gábor Fodor z Maďarska a český ministr Martin Bursík, podepisují společné prohlášení.
Foto: Hugo Charvát/Ekolist

„V tomto směru máme společnou negativní zkušenost s dovozem odpadů na území České republiky, Maďarska, Slovenska i Polska,“ prohlásil dnes na tiskové konferenci český ministr životního prostředí Martin Bursík. Ministři Visegradu odmítli návrh směrnice o odpadech již na minulém jednání v Košicích. Hlavní výhradou ke směrnici je změna definice spalovny jako zařízení na využívání odpadu. „Musí platit princip, že odpad se zpracovává tam, kde vznikl,“ dodal český ministr životního prostředí. Podle čtyř středoevropských ministrů jsou právě nové členské země více ohroženy tím, že se k bude odpad z ciziny dovážet, protože je to pro firmy v původních zemích EU ekonomicky výhodné.

Země Visegradu budou společně prosazovat, aby jednotlivé státy mohly významně omezovat či zakázat dovoz odpadů na svoje území. Ministr Bursík potvrdil, že ministři viasegradu odmítají i kompromisní návrh Německa. „Ten navrhuje dovážet odpad za účelem energetického využití, což je synonymum pro spalovny, které zároveň vyrábějí elektřinu,“ řekl Bursík. „Členské státy mohu omezit dovoz odpadů pouze v případě, že by dovážené odpady vytlačovaly ze spaloven domácí odpad“. Podle středoevropských ministrů životního prostředí by si měly samy státy EU rozhodovat o dovozu odpadu a to bez dalších podmínek. Směrnici bude projednávat Rada Evropské unie na konci června.

Představitelé zemí visegrádské čtyřky se shodli na společných opatření na ochranu klimatu, tím jsou chápány především ekonomické nástroje, jako obchodování s emisními povolenkami, ekologická daňová reforma a projekty v rámci Kjótské dohody.

Ministři se dohodli na vzniku společného projektu, financovaného z visegradskeho fondu, který bude zaměřen na společné kroky při zvyšování energetické efektivity v průmyslu, domácnostech i veřejných budovách. Důležitou součástí bude také osvěta a snaha o veřejnou debatu o klimatických změnách.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist