https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zemedelci-jsou-proti-vystavbe-prumyslove-zony-na-mostecku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zemědělci jsou proti výstavbě průmyslové zóny na Mostecku

22.5.2001 09:08 | MOST (ČIA)
Více než sto podpisů zatím obsahuje petice, protestující proti zvažované výstavbě průmyslové rozvojové zóny Joseph v katastru obcí Havraň, Moravěves a Soběnice na Mostecku. Zóna má mít rozlohu zhruba 125 hektarů a její výstavbu iniciuje magistrát v Mostě v čele s primátorem města Vladimírem Bártlem. Jejím hlavním smyslem je podle něj získání nových zahraničních investorů a podpora zaměstnanosti v regionu. "Náš okres vykazuje více než 21procentní míru nezaměstnanosti," upozornil Bártl.
 

Starosta jedné z obcí, který si nepřál být jmenován, ČIA řekl, že zastupitelstvo obce výstavbu rozvojové zóny podpořilo. Proti jsou většinou místní soukromí zemědělci a majitelé pozemků. Ti podle něj argumentují skutečností, že kolem Havraně se nachází nejkvalitnější zemědělská půda v regionu.

Mostecká radnice hodlá obyvatelům Havraně i okolních obcí a zejména autorům petice vysvětlit nutnost výstavby rozsáhlé průmyslové zóny mimo Most, kde pro takovou výstavbu údajně nejsou vhodné prostory. Navíc polovina z více než 500 obyvatel Havraně a sousedních obcí pobírá sociální podporu. V minulosti v lokalitě působit státní statek, ale od té doby byla část půdy vrácena původním vlastníkům a na zbývajících prostorách hospodaří menší firmy.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist