https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zemedelci-mohou-hlasit-povodnove-skody-pres-aplikaci-zemedelskeho-fondu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zemědělci mohou hlásit povodňové škody přes aplikaci zemědělského fondu

4.10.2024 19:00 | PRAHA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zemědělci mohou od října nahlašovat škody, které jim způsobila nedávná povodeň, a to prostřednictvím aplikace Státního zemědělského intervenčního fondu. Ministerstvo zemědělství na základě údajů z aplikace rozhodne o případné podobě a výši kompenzace za škody v zemědělském sektoru. Data musí zemědělci vyplnit do 15. října.
 
Údaje z aplikace mají sloužit především k přesnější odhadu výše i struktury škod v zemědělském sektoru. Data fond následně zanalyzuje a ministerstvo zemědělství na základě údajů o škodách vyhodnotí, jak a kam nejlépe směřovat pomoc, případně s jakým rozpočtem. Fond začne také připravovat nezbytnou administrativní a technickou podporu.

Aplikaci naleznou zemědělci v Portálu farmáře. Na stránkách následně určí kategorii, ve které evidují ztráty a odhadnou jejich finanční výši. Podle fondu bude možné zadat například škody na plodinách, sadech, vinicích, zvířatech, včelstvech, krmivech, nemovitostech, mechanizaci nebo strojích. Podobný způsob zemědělský fond dříve využil například pro hlášení škod po letošních jarních mrazech.

Podle prvních odhadů Agrární komory ČR se škody zemědělců v individuálních případech pohybují od desítek tisíc korun až po jednotky milionů korun. Největší škody podle zemědělských organizací způsobily povodně na bramborách, kukuřici, vínu a cukrové řepě, deště ale ovlivnily i chovy hospodářských zvířat. Poničená byla i zemědělská technika či uskladněná úroda.

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) už dříve řekl, že zatím nebude žádat o pomoc z krizové rezervy EU pro zemědělce. Například Zemědělský svaz ČR ale doufá, že až budou k dispozici přesná data o rozsahu škod, možnosti využití krizové rezervy nebo dalších kompenzačních opatření s ministrem proberou.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist