https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zemedelci-muzou-zacit-posilat-zadosti-o-kompenzace-za-tornado
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zemědělci můžou začít posílat žádosti o kompenzace za tornádo

12.7.2021 20:18 | PRAHA (ČTK)
Ministerstvo už dříve informovalo, že Státní pozemkový úřad uvolnil 100 milionů korun na pomoc lidem na Moravě poničené bouřkami doprovázenými tornádem a velkými kroupami.
Ministerstvo už dříve informovalo, že Státní pozemkový úřad uvolnil 100 milionů korun na pomoc lidem na Moravě poničené bouřkami doprovázenými tornádem a velkými kroupami.
Zemědělci a potravináři z jižní Moravy a Ústecka můžou začít posílat žádosti o kompenzace na zmírnění škod způsobených přírodní katastrofou, tedy tornádem a silným větrem s kroupami. Je pro ně připraveno až 1,5 miliardy korun, uvedlo ministerstvo zemědělství. Částka byla také podle dokumentu, který projednala vláda, odhadem způsobených zemědělských škod. Žádosti se podle webu Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) přijímají do 17. srpna.
 

"Dnes jsme začali prostřednictvím SZIF přijímat žádosti o dotace od lidí, kteří utrpěli při tornádu škody na polích, sadech, zemědělském vybavení nebo hospodářských zvířatech. Odškodníme zemědělce z jižní Moravy, kteří přišli o sady a vinice. Podporu poskytneme i zemědělcům z Ústecka, kterým živelní pohroma poničila chmelnice. Budeme kompenzovat škody na halách, sklenících, nosných konstrukcích, mechanizaci i technologiích. Chceme nahradit až plnou výši ztrát," uvedl ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD).

Na Moravě můžou žádat lidé z obcí Břeclav, Hodonín, Hrušky, Kostice, Lužice u Hodonína, Mikulčice, Moravská Nová Ves, Ratíškovice, Tvrdonice a Týnec na Moravě. V Ústeckém kraji se odškodnění týká lidí z obcí Bílenec, Blatno u Podbořan, Černčice u Petrohradu, Krty, Malměřice, Petrohrad a Stebno u Petrohradu.

Ministerstvo už dříve informovalo, že Státní pozemkový úřad uvolnil 100 milionů korun na pomoc lidem na Moravě poničené bouřkami doprovázenými tornádem a velkými kroupami. Lesy ČR (LČR) poskytnou majitelům zničených domů 50 metrů krychlových dříví na nové krovy, nebo finanční dar 100 000 Kč. Pozemkový úřad peníze uvolní z rozpočtu pro pozemkové úpravy, kde jsou na letošní rok vyčleněny tři miliardy Kč. "Pokud se týká dodávek kulatiny, je již 200 metrů krychlových dovezeno ke zpracování na pilách a 700 metrů krychlových kulatiny je vyrobeno v lese a připraveno k odvozu. Dalších 550 metrů krychlových kulatiny představují nevyřízené žádosti. Celkové výdaje státního podniku LČR na toto opatření by mohly dosáhnout 150 až 200 milionů korun," uvedl úřad.

Bouřky s kroupami a tornádem o rychlosti přes 200 kilometrů v hodině zasáhly Břeclavsko a Hodonínsko poslední červnový čtvrtek. Poničily 200 domů, vyžádaly si šest životů.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist