https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zemedelci-zablokovali-pristav-v-antverpach-protestovalo-se-i-v-sofii
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zemědělci zablokovali přístav v Antverpách, protestovalo se i v Sofii

13.2.2024 20:06 (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Protest zemědělců dnes značně zkomplikoval dopravu u belgického přístavního města Antverpy, kam přijely stovky traktorů mladých farmářů, uvedla tamní stanice RTBF. V Řecku dnes s nespokojenými zemědělci jednal premiér Kyriakos Mitsotakis a učinil jim jisté ústupky. Podle farmářů ale nejsou dostatečné, píše řecká veřejnoprávní stanice ERT. Obnovením protestů dnes pohrozily i francouzské zemědělské odbory, uvedla agentura AFP.
 

Belgičtí zemědělci zablokovali druhý největší evropský přístav, protože žádají od vlády uznání, že jejich práce je stejně významná jako mezinárodní obchod, který proudí právě přes Antverpy. Podle jejich předáka Stijna Zelderlooa obklíčilo přístav 500 traktorů. Údaj nepotvrdily žádné úřady, ale vedení přístavu uvedlo, že obtíže byly značného rozsahu.

Řecká vláda na dnešním jednání nabídla zemědělcům od dubna na dva roky levnější elektřinu. Dalších osm let bude stabilní cena garantována pro třetinu elektřiny spotřebované zemědělci. Mitsotakis také zemědělcům připomněl, že po přírodních katastrofách v roce 2019 dostali odškodné miliardu eur (25,4 miliard korun) a vyzdvihl omezení řeckého rozpočtu, píše server Kathimerini.

V bulharské metropoli Sofii se dnes sešli zástupci 26 různých organizací sdružujících chovatele a pěstitele. Nedávná dohoda s vládou je podle nich nedostatečná a žádají demisi ministra zemědělství. To však premiér Nikolaj Denkov odmítl s tím, že tento požadavek není součástí vyjednávání, píše The Guardian.

Zemědělci ve Španělsku blokovali několik hlavních tahů, přístav v Tarragoně zaznamenal o 83 procent méně kamionů než obvykle. Protesty a blokády jsou ohlášené i na další dny, píše agentura EFE.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist