https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zemedelci-ze-zemi-eu-protestuji-o-jejich-problemech-se-bude-jednat-v-bruselu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zemědělci ze zemí EU protestují, o jejich problémech se bude jednat v Bruselu

23.1.2024 10:39 (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zemědělci z unijních zemí od Nizozemska přes Rumunsko a Německo až po Francii protestují. Sužují je mimo jiné ceny pohonných hmot, ukrajinská konkurence a evropská omezení, napsala agentura AFP. Unijní ministři zemědělství budou dnes v Bruselu projednávat udržitelnost zemědělských postupů, technologické inovace či konkurenceschopnost.
 

Evropská komise (EK) ve čtvrtek zahájí "strategický dialog", na němž se budou podílet zemědělské organizace, zemědělsko-potravinářský sektor, nevládní organizace a odborníci s cílem zmírnit rozhořčení zemědělců. Předsedkyně EK Ursula von der Leyenová tuto iniciativu přislíbila již v září. Volby do Evropského parlamentu se konají v červnu.

V Nizozemsku, které je po USA druhým největším vývozcem zemědělských produktů na světě, protestují zemědělci od června 2022. Začali blokovat dálnice a protestovat před domy politiků kvůli snaze vlády snížit emise redukováním počtu hospodářských zvířat.

V posledních měsících se nepokoje rozšířily do Polska, Rumunska, Maďarska, Bulharska a na Slovensko. Tamní zemědělští producenti si stěžují na ukrajinskou "nekalou konkurenci", která tlačí dolů ceny obilovin. Po začátku ruské invaze na Ukrajinu předloni v únoru totiž sedmadvacítka uvolnila svůj trh pro ukrajinské zemědělské produkty kvůli tomu, že ruská blokáda v Černém moři znemožnila jejich vývoz touto cestou k odběratelům v Africe a v Asii.

Bulharští a rumunští zemědělci reagovali blokádou hraničních přechodů s Ukrajinou. V Polsku vedly protesty v dubnu 2023 k rezignaci ministra zemědělství. Polští zemědělci začali spolu s řidiči kamionů blokovat hranice s Ukrajinou loni v listopadu. Na počátku ledna blokádu přerušily po dohodě s vládou, která jim poskytuje dotace. V Rumunsku zemědělci pokračují v tlaku na vládu a 14. ledna opět demonstrovali kvůli daním, které jsou podle nich příliš vysoké.

EK kvůli chystanému dalšímu prodloužení dovozu ukrajinských zemědělských produktů bez cel a kvót chystá pro země sousedící s Ukrajinou nové pojistky. Podle eurokomisaře Valdise Dombrovskise, který má v komisi na starosti koordinaci práce v hospodářství, budou odpovídat potřebám jednotlivých zemích a umožní Bruselu zablokovat dovoz v situaci, kdy trh v některém státu bude zahlcený. V současnosti EK vyhodnocuje dopad na trh sedmadvacítky jako celku, což snižuje pravděpodobnost, že zasáhne, podotýkají Financial Times.

Centrum Berlína minulý pátek na protest proti zvyšování mýta zablokovali nákladní dopravci s více než stovkou kamionů. Do ulic německé metropole vyrazili také nespokojení farmáři, kteří odmítají škrtání dotací na diesel pro zemědělství. Farmáři k protestu využili potravinářský veletrh Grüne Woche, který v pátek v Berlíně začal a považuje se za největší svého druhu na světě.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist