https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zemedelska-puda-v-britanii-pry-kvuli-brexitu-vyrazne-zlevni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zemědělská půda v Británii prý kvůli brexitu výrazně zlevní

8.1.2019 10:49 | PRAHA (ČTK)
Hodnota zemědělské půdy britských farem se v důsledku odchodu Británie z Evropské unie sníží zhruba o pětinu. Ilustrační snímek.
Hodnota zemědělské půdy britských farem se v důsledku odchodu Británie z Evropské unie sníží zhruba o pětinu. Ilustrační snímek.
Hodnota zemědělské půdy britských farem se v důsledku odchodu Británie z Evropské unie sníží zhruba o pětinu. Brexit, s nímž budou staženy dotace zemědělského sektoru, tak ukončí růst cen zemědělské půdy, který trval desítky let, napsal s odkazem na odhady expertů britský list The Guardian.
 

Podle poradenské společnosti Savills bude zemědělství nejvíce zasaženým sektorem na britském trhu rezidenčních a obchodních nemovitostí. Analytici Savills předpokládají, že v příštích pěti letech bude hodnota komerčních zemědělských ploch klesat tempem 3,6 procenta ročně. Cena hektaru půdy se sníží asi na 13.600 liber (asi 380.000 Kč) ze 17.300 liber z období před referendem o vystoupení Británie z EU. Pro srovnání - ještě v roce 1966 se cena pohybovala kolem 398 liber.

Evropské dotace představují v průměru 50 až 60 procent příjmu britských farmářů, přičemž v Severním Irsku je to 87 procent a ve Walesu 80 procent. Závislost na finanční podpoře se sektor od sektoru liší, u chovů hospodářských zvířat dosahuje 90 procent. Celkem dostává zemědělský sektor v Británii na evropských dotacích tři miliardy liber ročně.

Dotace, které se poskytují v závislosti na rozloze obdělávané půdy a které vláda podle dřívější zprávy listu The Guardian přislíbila dočasně dál vyplácet, budou od roku 2021 nahrazeny platbami zemědělcům a vlastníkům půdy za přínos životnímu prostředí. A to ať už jde o ochranu přírodních stanovišť, zlepšení ochrany před povodněmi nebo zvýšení kvality ovzduší a vody. Definitivní podoba dotací ale dosud není známa, což do podnikání v zemědělství vnáší značnou nejistotu.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist