https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zemedelske-muzeum-postavi-v-ceskych-budejovicich-nove-pobocky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zemědělské muzeum postaví v Českých Budějovicích nové pobočky

27.8.2021 12:09 | ČESKÉ BUDĚJOVICE (ČTK)
Nové pobočky se zaměří na rybářství, zemědělské stroje a potraviny z jižních Čech.
Nové pobočky se zaměří na rybářství, zemědělské stroje a potraviny z jižních Čech.
Národní zemědělské muzeum postaví na českobudějovickém výstavišti dvě budovy. Náklady budou 460 milionů Kč, hotovo má být do roku 2025. Nové pobočky se zaměří na rybářství, zemědělské stroje a potraviny z jižních Čech. Z pobočky na Hluboké tak zmizí expozice rybářství. Areál výstaviště by díky novým budovám mohl žít celoročně, řekl ČTK ředitel Národního zemědělského muzea Zdeněk Novák.
 

Na agrosalonu zástupci muzea i ministerstva zemědělství poklepali u pavilonu C1 na základní kámen. Jedna budova vznikne právě na místě tohoto pavilonu, který se zbourá. Zaměří se na rybářství a rybníkářství. "Pobočka na zámku Ohrada je svatostánkem myslivců a lesáků a rybáři a rybníkáři žádné takové místo setkávání nemají, tak jim ho tady chceme vytvořit. Zámek Ohrada tak vrátíme původnímu schwarzenberskému zaměření na les, myslivost a lov. Budova bude symbolicky ve tvaru korunované perly a mohla by být zajímavou dominantou při vstupu do areálu výstaviště," řekl ředitel.

Druhá budova bude u Vltavy. Představí, jak vznikají potraviny pomocí zemědělských strojů, hlavně těch, jež se vyráběly v jižních Čechách. "Také bychom tam rádi prezentovali regionální potraviny, protože je tady slavný Budvar, slavná Madeta a řada dalších výrobců. Měl by to být celoročně živý koutek, který bude mít velkou část otevřenou veřejnosti, takový velký skleník, takže i když bude v jihočeských mlhách sychravo, mohou se tam lidé ohřát," řekl Novák. Plánuje i výstavy, na střeše budou včelí úly, políčka a vyhlídka.

Výstaviště by mohlo muzeu pronajmout i rybníky poblíž pavilonu C1. Kolem nich zřejmě vznikne naučná stezka. "Rádi bychom vytvořili iluzi, že se budou naši návštěvníci dívat do rybníka. Areál (výstaviště) tak bude žít celoročně a odstraní se amplitudy mezi návalem lidí na výstavy a prázdnotou, když se žádná výstava nekoná," doplnil Novák. S náklady na stavby pomůže ministerstvo zemědělství, muzeum požádá také o evropskou dotaci z IROP.

Muzeum vyhlásilo kvůli novým pobočkám sbírku historických předmětů, potrvá do konce roku. Shání historické stroje, traktory, parní a secí stroje, větrné motory, turbíny, mlátičky nebo oradla. "Zajímají nás ale i menší kusy jako rybářské sítě, vrše, pruty," uvedla v tiskové zprávě mluvčí muzea Jitka Taussiková.

Muzeum má vedle hlavní budovy v Praze má pět poboček – Čáslav, zámky Kačina, Ohrada, Valtice a nově otevřené muzeum v Ostravě. Každý rok pořádá desítky akcí.

Na Zemi živitelce vystavilo letos v pavilonu Z historické stroje, kolekci traktorů Zetor ze svých sbírek. Mezi nejvzácnější patří Zetor 26 z konce padesátých let, který se nedostal do sériové výroby a vznikla jen omezená zkušební série.

Na 47. ročníku agrosalonu Země živitelka se do 31. srpna představuje téměř 500 vystavovatelů, méně než předloni. Loni byl kvůli koronaviru zrušený. Předloni přilákal 123.017 lidí. Letos čeká kolem 100.000 návštěvníků, řekl dnes ČTK předseda představenstva výstaviště Martin Karban.


reklama

 
Václav Koblenc
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist