https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zemedelsky-fond-bude-hospodarit-s-42-6-mld.kc-castka-je-mezirocne-vyssi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zemědělský fond bude hospodařit s 42,6 mld. Kč, částka je meziročně vyšší

14.3.2022 00:07 | PRAHA (ČTK)
Fond přerozděluje peníze zemědělcům, potravinářům a lesníkům na dotace.
Fond přerozděluje peníze zemědělcům, potravinářům a lesníkům na dotace.
Foto | JiriMatejicek / Wikimedia Commons
Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) bude letos hospodařit s 42,6 miliardy korun, meziročně jde o zvýšení zhruba o 2,2 miliardy Kč. Vyplývá to z vládního návrhu rozpočtu fondu, který schválila Sněmovna. Většinu peněz by měl fond získat z evropských fondů, a to 31,2 miliardy korun. Předchozí kabinet navrhoval zemědělskému fondu pro letošek rozpočet 44,2 miliardy korun.
 

Fond přerozděluje peníze zemědělcům, potravinářům a lesníkům na dotace. Například na investiční Program rozvoje venkova chce dát stát v příštím roce 11,9 miliardy korun, z toho 2,9 miliardy Kč ze státního rozpočtu, zbytek zaplatí Evropská unie. Kolem pěti miliard korun by mělo jít na národní dotace.

Kromě toho se plánuje například 626,2 milionu korun ze státního rozpočtu a 154,8 milionu Kč z EU na Společnou organizaci trhů, kam patří podpora školním projektům na propagaci konzumace mléčných a ovocných produktů nebo intervenční nákupy. Na marketingovou činnost, tedy na podporu značek kvalitních potravin Klasa, na Regionální potravinu a na podporu biopotravin, chce dát fond letos 200 milionů Kč, meziročně o 50 milionů korun méně.

Státní zemědělský intervenční fond je zprostředkovatelem finanční podpory z Evropské unie a národních zdrojů. Spravuje a kontroluje dotace z Evropského zemědělského záručního fondu, Evropského zemědělského fondu pro rozvoj venkova a Evropského rybářského fondu.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist