https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zemetresny-roj-na-chebsku-pokracuje-otresy-budi-lidi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zemětřesný roj na Chebsku pokračuje, otřesy budí lidi

14.5.2018 03:45 (ČTK)
Zemětřesné roje se na Chebsku vyskytují pravidelně. Některé podle Doubravové trvají několik dní, jiné i půl roku. Poslední byl vloni na počátku léta. Poslední silnější otřesy zasáhly Chebsko v roce 2014. / Ilustrační foto záznamu zemětřesení na seismografu
Zemětřesné roje se na Chebsku vyskytují pravidelně. Některé podle Doubravové trvají několik dní, jiné i půl roku. Poslední byl vloni na počátku léta. Poslední silnější otřesy zasáhly Chebsko v roce 2014. / Ilustrační foto záznamu zemětřesení na seismografu
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Další otřesy zaznamenávají lidé i měřicí přístroje na Chebsku. V pátek i v sobotu se objevila zemětřesení s magnitudo kolem tří. Podle Jany Doubravové z Geofyzikálního ústavu Akademie věd ČR jde o zemětřesný roj, který bude zřejmě ještě pokračovat, řekla v sobotu.
 

"Otřesy začaly ve čtvrtek a zatím neslábnou. Všechny jsou zatím pod magnitudou tři. Jak dlouho budou pokračovat, je těžké říct, ale protože jsou zatím všechny otřesy poměrně silné, je možné, že se nahromaděná energie uvolní rychle," řekla Doubravová.

Asi nejsilnější otřes byl v noci na sobotu kolem půlnoci. "Je to jako když před barákem jezdí po hrbolaté cestě kamion," popsal projevy otřesů svědek, který bydlí několik kilometrů od epicentra zemětřesení. To je v okolí Lubů u Chebu. Jako v minulých letech otřesy doprovází hluboké hřmění a následně se i otřásají skleničky nebo zahýbou lustry.

Zemětřesné roje se na Chebsku vyskytují pravidelně. Některé podle Doubravové trvají několik dní, jiné i půl roku. Poslední byl vloni na počátku léta. Poslední silnější otřesy zasáhly Chebsko v roce 2014.

"Hlášení máme hodně, ale o škodách zatím nevíme a při takové síle otřesů je ani nečekáme," dodala Doubravová.

Sílu otřesů můžete sledovat na webu www.emsc-csem.org.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist