https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zemni-plyn-od-rijna-zdrazi-v-prumeru-o-129-procent
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zemní plyn od října zdraží v průměru o 12,9 procent

30.8.2004 11:11 | PRAHA (ČIA)
V průměru o 12,9 procenta se od počátku října zvýší ceny dodávek plynu pro odběratele v České republice. Plyn pro domácnosti zdraží o 11 procent, u velkoodběratelů se cena zvýší nejvíce - v průměru o 14,5 procenta. Paušální poplatky za připojení k síti se nemění. Na dnešní tiskové konferenci to uvedl předseda Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Pavel Brychta.
 

Podle Brychty zdražení zavinil dramatický nárůst ceny topných olejů, podle které se vypočítává cena za zemní plyn dovážený z Ruska a Norska. Topné oleje spolu s ropou zdražují pod vlivem nepříznivých zpráv z Iráku, Ruska, Venezuely a dalších zemí. Příznivě naopak působilo posílení koruny vůči dolaru. "Pokud by koruna neposílila za poslední rok oproti dolaru o deset procent, nárůst by byl ještě vyšší," uvedl pro ČIA tiskový mluvčí společnosti Transgas Martin Chalupský.

Podle dnešního rozhodnutí ERÚ se zvýší předávací ceny zemního plynu mezi společností Transgas a distributory plynu o 18,1 procenta. Ceny za přepravu a uskladnění plynu se nemění, dopad do cen pro konečné odběratele je tudíž nižší. "Cena pro všechny konečné odběratele se od října plošně zvýší o 82 korun za MWh," dodal místopředseda ERÚ Blahoslav Němeček.

Ceny plynu ERÚ naposledy měnil k 1. květnu 2004, kdy s ohledem na pokles základní sazby DPH z 22 na 19 procent zredukoval ceny v průměru o 2,46 procenta. Na počátku dubna došlo k poklesu regulovaných cen plynu v průměru o čtyři procenta. Od 1. ledna 2004 ERÚ zvýšil ceny pro domácnosti o 2,95 procenta, u ostatních odběratelů tarify změnil jen nepatrně.

Ceny plynu pro chráněné zákazníky vyhlašuje Energetický regulační úřad (ERÚ) čtyřikrát za rok, ceny elektřiny jednou za rok. Mezi chráněné zákazníky patří u plynu všichni odběratelé, u elektřiny domácnosti a maloodběratelé z řad podnikatelů, podniků a institucí.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist