https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zemrel-jan-bouchal-ekologicky-novinar-a-aktivista
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

fotogalerie uvnitřZemřel Jan Bouchal, ekologický novinář a aktivista

13.1.2006 11:29 | PRAHA (EkoList)
Včera pozdě odpoledne zemřel ve věku třiceti let Jan Bouchal, předseda občanského sdružení Oživení, koordinátor Auto*matu a zástupce šéfredaktora časopisu EkoList. Jan Bouchal podlehl zranění, které utrpěl v pátek 6. ledna večer, kdy ho při jízdě na kole porazil automobil. Podle policie zatím není zřejmé, kdo byl viníkem nehody.
 

K nehodě došlo 6. ledna na křižovatce Nábřeží kapitána Jaroše a ulice Dukelských hrdinů v Praze 7-Holešovicích přibližně v 19.45. Případní svědci se můžou hlásit policii na lince 158.

Pro EkoList Jan Bouchal pracoval od roku 2000, napsal desítky článků a zpráv. Zástupce šéfredaktora dělal od roku 2001.

Ve sdružení Oživení Jan Bouchal, mezi přáteli a spolupracovníky též známý jako Pup, koordinoval iniciativu Auto*mat, zaměřenou na redukci automobilové dopravy a podporu cyklistické, pěší a hromadné dopravy. Patřil mezi pravidelné účastníky čtvrtečních cyklojízd - manifestací za práva a větší bezpečnost cyklistů. Podílel se na vzniku projektu Bezpečné cesty do školy.

V Praze je Jan Bouchal znám z protikorupčních projektů - byl neformálním leaderem Aliance Bezkorupce, koalice občanských sdružení za větší transparentnost státní správy a samosprávy. Na protikorupčních projektech pracoval od konce devadesátých let. Od té doby také pomáhal pražským občanským sdružením z koalice SOS Praha s medializací jejich problémů z oblasti životního prostředí a územního plánování. Po Janu Bouchalovi zůstala družka Petra a synek Jakub.

V neděli 15. ledna v klubu Vagón na Národní třídě se od 20.00 koná benefiční koncert ve prospěch družky Petry a syna Jakuba. Hrají kapely Diktát, Flaming Cocks a Pohřební kapela. Ve čtvrtek 19. ledna vyjede z náměstí Jiřího z Poděbrad tradiční cyklojízda zakončená programem v divadle Alfréd ve dvoře v ulici Františka Křížka v Holešovicích.

Aktualizace z 13. 1. 2006 17:15: Sdružení Oživení zřídilo pro přátele a známé konto pomoci Petře a Jakubovi. Ti, kdo chtějí přispět, mohou kontaktovat přímo Oživení na e-mail oziveni@ecn.cz případně na telefon 257 531 983.

Aktualizace z 19. 1. 2006 11:45: Internetové stránky věnované Janu Bouchalovi. Dnes v 18:00 na náměstí Jiřího z poděbrad startuje smuteční cyklojízda. V 18:45 proběhne pietní setkání v místě nehody (křižovatka Dukelských hrdinů a Nábřeží Kpt. Jaroše). Poslední rozloučení s Janem Bouchalem začíná v pátek 20. 1. ve 14.00 hod. v kostele na Strossmayerově náměstí.

Aktualizace z 24. 1. 2006 14:45: Byla vyhlášena veřejná sbírka pro pozůstalé po Janu Bouchalovi. Více informací zde.

Jan 

Bouchal
Jan 

Bouchal
Jan 

Bouchal
Jan 

Bouchal
Jan 

Bouchal
Jan 

Bouchal
Foto: Jitka Vrzalová/nakole.cz, Jiří Bendl/MŽP, Martin Mach/EkoList

reklama

 
redakce EkoListu

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist