https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zemske-poly-vydavaji-svedectvi-o-zmenach-klimatu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zemské póly vydávají svědectví o změnách klimatu

4.3.2003 10:19 | PRAHA/BRUSEL (EkoList)
Evropská komise v pátek prezentovala nejnovější výzkumy klimatických změn na palubě vědecké lodi Polarstern v německém přístavu Bremerhaven. Jednalo se o prezentaci hned tří různých projektů: "Evropský projekt pro odebírání ledového jádra v Antarktidě" (EPICA), "Simulační experiment arktického ledového obalu" (AICSEX) a "Pól - oceánský pól" (POP), které analyzují polární led, sedimenty v oceánu a ledový příkrov Arktidy kvůli studiu klimatických změn.
 

Ledová jádra hluboko pod zemí nebo pod vodou uchovávají klíčové substance, které mohou pomoci vysvětlit, jak a kdy se klima začalo měnit v posledních desetiletích, a přispět k přesnějším předpovědím budoucích změn. Vůbec nejstarší nalezený led byl nedávno oddělen z hloubky 3000 metrů pod zemí v Antarktidě. Může poskytnout klíčové informace o minulosti a budoucích klimatických podmínkách.

"Evropa je v čele mezinárodních snah o polární výzkum," prohlásil komisař pro výzkum Philippe Busquin. "Na světě existují i jiné výzkumné iniciativy ledového jádra, podporované USA, Ruskem nebo Japonskem, ale EPICA poskytuje nejstarší led vůbec získaný v Antarktidě. Tyto vzorky ledu nám umožní jít dále zpět v čase a lépe porozumět klimatu v minulosti, včetně soustředění se na skleníkové plyny v atmosféře. Rovněž poznatky z projektu AICSEX, ukazující dramatické změny v arktickém ledovém příkrovu možná spojené s klimatickou změnou, mohou mít velké ekonomické dopady, které je nutné pojmenovat na mezinárodní úrovni."

Složení vzduchu bylo poprvé měřeno v 50. letech. Žádné dřívější záznamy nejsou dostupné, a proto se lidstvo musí spolehnout na analýzu polárního ledového jádra. Poslední pozorování ukazují na dramatické ztenčování arktického ledového příkrovu.

EPICA - Evropský projekt pro odebírání ledového jádra v Antarktidě na prezentaci popisoval, jak byl nejstarší led získán. Stáří ledu se odhaduje kolem osmi set tisíc let, a pochází z blízkosti skalního podloží. Projekt EPICA běží od roku 1995 a získal podporu EU v přibližné výši 10 milionů eur.

Projekt AICSEX dokládá, jak jsou data získaná v arktických oblastech vyhodnocována. Důraz je kladen na klimatické změny týkající se příkrovu v Severním ledovém oceánu a možné důsledky plynoucí z jeho současného rychlého ztenčování.

Projekt POP analyzuje usazeniny v hlubokém moři a ledová jádra z Grónska a Antarktidy po stejně dlouhou dobu, aby stanovil vztahy příčin a důsledků v klimatických změnách. Poskytuje unikátní vhledy do klimatických změn na zeměkouli.

Dvouplášťový ledoborec Polarstern, na němž probíhala prezentace projektů, tráví v průměru 320 dní ročně v Arktidě nebo Antarktidě a bývá v provozu při teplotách okolo - 50 oC.


reklama

 
Iva Nachtmannová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist