https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zima-zdrzuje-vypousteni-netopyru-a-jezku-ze-stanice-pavlov
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zima zdržuje vypouštění netopýrů a ježků ze stanice Pavlov

20.4.2017 07:20 | PAVLOV (ČTK)
Špatné počasí zdrželo vypouštění netopýrů a ježků, kteří zimovali ve stanici Pavlov na Havlíčkobrodsku. / ilustrační foto
Špatné počasí zdrželo vypouštění netopýrů a ježků, kteří zimovali ve stanici Pavlov na Havlíčkobrodsku. / ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Špatné počasí zdrželo vypouštění netopýrů a ježků, kteří zimovali ve stanici Pavlov na Havlíčkobrodsku. Až se oteplí, chystají se pracovníci stanice pečující o handicapovaná zvířata vrátit do přírody i nalezená mláďata veverek, která už odrostla. ČTK to včera řekl ředitel stanice Zbyšek Karafiát. Pravidelné prohlídky stanice pro veřejnost začnou v sobotu.
 

Ve stanici teď žije 120 zvířat. Po zimě ji opustili někteří uzdravení draví ptáci a větší ježci. Další tři desítky ježků a netopýrů zatím zůstávají. "Počasí je jako na houpačce, nebyl by pro ně nejsnazší start. Čekáme, až budou o něco vyšší teploty," vysvětlil ředitel.

Chladno nevadí ptákům, kupříkladu puštíkům a sýčkům, kteří už ve stanici začali hnízdit. Jde o ptáky, kteří se kvůli trvalému postižení do přírody vrátit nemohou. "Samice se zdržují v budkách, potravy mají dost," uvedl Karafiát. Páry puštíků a poštolek pomáhají odchovávat opuštěná mláďata stejných ptačích druhů, která se v průběhu jara dostávají do stanice. "Jsou to takoví náhradní rodiče," přiblížil ředitel.

Pavlovskou stanicí loni prošlo 540 zvířat 80 druhů, vrátit do přírody se podařilo přibližně polovinu. Šlo o mláďata, zvířata zraněná auty, elektřinou i jinými živočichy. V Pavlově zůstává skoro stovka zvířat s trvalým handicapem, mezi nimi liška, vydry, norci, orli a sovy. Lidé se na ně mohou chodit dívat denně od jara do konce září. První komentované prohlídky stanice budou součástí programu k zahájení sezony, který začne v sobotu v 10:00. Podrobnosti jsou na webu. Minulý rok stanici Pavlov navštívilo 6000 lidí, přibližně polovinu tvořili žáci škol.

Stanice byla založena v roce 1989, do konce roku 2009 ji provozovala Agentura ochrany přírody a krajiny ČR. Nyní její fungování zajišťuje obecně prospěšná společnost.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist