https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zisk-cezu-za-devet-mesicu-mezirocne-vzrostl-o-61-procent
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zisk ČEZu za devět měsíců meziročně vzrostl o 61 procent

31.10.2001 16:13 | PRAHA (ČIA)
Za tři čtvrtletí letošního roku dosáhl ČEZ podle mezinárodních účetních standardů (IAS) čistého zisku ve výši 8,9 miliardy korun, což představuje oproti stejnému období předchozího roku nárůst o 3,4 miliardy korun. Podle českých účetních standardů vzrostl zisk dokonce o 3,6 miliardy na celkových 6,4 miliardy korun. ČIA o tom informoval tiskový mluvčí ČEZu Daniel Častvaj.
 

Nárůstu zisku se podle něj podařilo dosáhnout nejen díky růstu prodeje, ale především díky pokračujícímu úsilí vedení firmy o snižování nákladů, které poklesly o 3,4 miliardy korun. Produktivita práce z hrubé výroby by se letos měla zvýšit o více jak 40 procent.

"Zejména mě těší skutečnost, že se podařilo zvrátit dlouhodobý trend, kdy rok od roku klesal náš podíl na krytí poptávky po elektřině v tuzemsku. Letos došlo k nárůstu našeho podílu o půl procenta na 65,7 procenta. Dokázali jsme, že umíme obstát v silné konkurenci a bojovat o pozice na českém trhu," uvedl předseda představenstva a generální ředitel ČEZ Jaroslav Míl.

Tržby za prodej elektřiny včetně podpůrných služeb prodávaných společností ČEPS činily za prvních devět měsíců 36,1 miliardy korun a poklesly tak meziročně o 0,5 procenta. Pokles je však ovlivněn metodickou změnou, když v loňském roce do této položky vstupovaly i tržby za přenos elektřiny ČEPS, uvedl Častvaj. Z hlediska objemu prodané elektřiny došlo k nárůstu o 0,3 procenta na úroveň 37,2 TWh. Prodej rozvodným energetickým společnostem vzrostl o 0,9 procenta a nárůst o 1,9 procenta zaznamenal i export.

Tržby za teplo činily v prvních třech čtvrtletích 1,2 miliardy korun a meziročně vzrostly o 6,5 procenta. Celkové výnosy ČEZu v tomto období dosáhly 42,8 miliardy korun a meziročně vzrostly o 0,9 procenta, především z důvodu vyšších ostatních provozních výnosů a vyššího zúčtování rezerv na kurzové ztráty. Celkové náklady bez daně z příjmu činily 35,3 miliardy korun a poklesly oproti předchozímu roku o 3,4 miliardy, což představuje téměř devět procent.

"Daří se nám nadále snižovat náklady a připravit tak ČEZ na to, aby co nejlépe uspěl v následujících letech zatížených již i temelínskými odpis. V roce 1992 měl ČEZ téměř 16,5 tisíce zaměstnanců, v červenci loňského roku více jak 9200 a na konci září letošního roku pak 7726, pokles představuje více než 50 procent," konstatoval ředitel pro finance a správu Petr Vobořil.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist