https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zivot-neni-na-prodej-shodly-se-zeny-na-vinohradech
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Život není na prodej, shodly se ženy na Vinohradech

27.9.2000 18:05 | PRAHA (EkoList)
Na cyklu přednášek "Život není na prodej" s podtitulem, že politika Světové banky (SB), Mezinárodního měnového fondu (MMF) a Světové obchodní organizace (WTO) může být vnímána jako válka proti ženám a životnímu prostředí, který se konal dnes v Národním domě na Vinohradech, nám na několik otázek odpověděla známá česká feministka a zároveň členka pořádající agentury GAIA Eva Hauserová.
 

EkoList: Jak souvisí proces globalizace s právy žen? Myslíte si, že vskutku vede MMF, SB a WTO válku proti ženám, jak zaznělo několikrát od řečnického pultu?

Eva Hauserové: Já musím říct, že celá tahle akce, a hlavně příspěvek doktorky Vandana Shiva z Indie, je velmi radikální a militantní, a já s tím zas až tolik nesouhlasím. Ale stejně si myslím, že mají trochu pravdu v tom, že ženy jsou globalizací postiženy svým způsobem hůř než muži.

EkoList: Myslíte si, že feminismus je řešením současné sociální a ekologické krize?

Eva Hauserová: Já bych v tom nerada viděla nějaké příliš zjednodušující fráze, ale myslím si, že kdyby ty ženské aspekty byly ve společnosti více zdůrazňovány a prosazovány, tak by bylo na světě lépe. To zanmená, že by se více pečovalo o všechny ostatní lidi, zkrátka o komunitu. Zatím se mi zdá, že je to dost taková ženská záležitost.

EkoList: Zúčastnila jste se včerejších protestů? Jaký byl váš dojem z toho, co se dělo v pražských ulicích?

Eva Hauserová: Já jsem vše sledovala jen ze zpravodajství, a rozhodně si nemyslím, jak tu též zaznělo, že to zpravodajství bylo vymyšlené. Musím říct, že mne to zklamalo. Předem jsem měla takovou naivní vizi, že protesty opravdu budou nenásilné. Já věřím tomu, že 99 % těch lidí nechtělo nikomu a ničemu ubližovat, ale velmi mne znechutilo, že se tady objevily i ty velmi bojovné skupiny. Mám z toho všeho takový nepříjemný pocit.


reklama

 
Jan Brychta

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist