https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zivotni-prostredi-dostane-na-pristi-rok-pridano-210-mil-kc
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Životní prostředí dostane na příští rok přidáno 210 milionů Kč

3.8.2017 07:00 | PRAHA (ČTK)
Přidané peníze chce ministr Brabec využít hlavně na dotační program péče o krajinu. V něm jsou podle něj tisíce malých projektů, například na ruční kosení vzácných luk. Další peníze použije jako kompenzace pro státní podniky nebo i zemědělce, kterým je hospodářská újma kvůli ochraně přírody hrazena státem. / ilustrační foto
Přidané peníze chce ministr Brabec využít hlavně na dotační program péče o krajinu. V něm jsou podle něj tisíce malých projektů, například na ruční kosení vzácných luk. Další peníze použije jako kompenzace pro státní podniky nebo i zemědělce, kterým je hospodářská újma kvůli ochraně přírody hrazena státem. / ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) včera dojednal s ministrem financí Ivanem Pilným (ANO) navýšení rozpočtu MŽP na příští rok o 210 milionů korun. Brabec to řekl novinářům po jednání, na které přišel s požadavkem na 280 milionů korun.
 

Podle Brabce je výsledkem jednání rozumný kompromis. O chybějících 70 milionů korun se zkrátí investiční nebo provozní náklady podřízených organizací, jako je Český hydrometeorologický ústav nebo Česká inspekce životního prostředí.

Přidané peníze chce ministr využít hlavně na dotační program péče o krajinu. V něm jsou podle něj tisíce malých projektů, například na ruční kosení vzácných luk. Další peníze použije jako kompenzace pro státní podniky nebo i zemědělce, kterým je hospodářská újma kvůli ochraně přírody hrazena státem. Například státní podnik Lesy ČR chce podle dřívějších informací roční náhradu újmy zhruba 72,5 milionu korun, další peníze chodí Vojenským lesům a statkům.

Brabec dodal, že ministerstvu celkový meziroční propad rozpočtu MŽP o zhruba čtyři miliardy korun na 13,1 miliardy nevadí, protože se budou moci peníze operativně navýšit při čerpání evropských fondů.

Před ministrem Brabcem jednal včera s Pilným ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík (ČSSD), který přišel s požadavkem na navýšení rozpočtu zdravotnictví na příští rok o 3,708 miliardy korun proti prvnímu návrhu. Ministr Ludvík požadavky snížil na dvě miliardy korun, částka ale ještě není dohodnutá.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist