https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zjistenych-pripadu-pytlactvi-loni-mirne-ubylo
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zjištěných případů pytláctví loni mírně ubylo

8.2.2016 10:40 | PRAHA (ČTK)
Podle dostupných informací je nejčastějším zájmem nelegálního lovu spárkatá zvěř. Toto zjištění však může být ovlivněno skutečností, že případ odhalení nelegálního lovu tzv. 'drobné zvěře' jako jsou zajíci, bažanti, či divoké kachny, se pro velikost zvěře i napáchané škody hůře zjišťuje, a tedy i hlásí a prokazuje
Podle dostupných informací je nejčastějším zájmem nelegálního lovu spárkatá zvěř. Toto zjištění však může být ovlivněno skutečností, že případ odhalení nelegálního lovu tzv. 'drobné zvěře' jako jsou zajíci, bažanti, či divoké kachny, se pro velikost zvěře i napáchané škody hůře zjišťuje, a tedy i hlásí a prokazuje
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zjištěných případů pytláctví loni ubylo, policie evidovala 84 případů proti předloňským 94. Podle policejních statistik bylo loni objasněno 17 případů a policie stíhala 23 lidí. Pytláci podle policie způsobili více než dvoumilionovou škodu. Problém je ale podle předsedy Českomoravské myslivecké jednoty Jiřího Janoty daleko větší a většina pytláků zůstává neodhalená.
 

Lovci podle Janoty používají zařízení pro noční vidění a zvěř střílí i z automobilů. Ministerstvo zemědělství připravuje novelu mysliveckého zákona, ve které chce zvýšit postih za neoprávněný lov zvěře. "Připravovaná novela zákona o myslivosti aktualizuje i znění paragrafu o přestupcích, kde je postih za neoprávněný lov zvěře zvýšen. Částka zatím není definitivně stanovena," řekl ČTK mluvčí ministerstva Hynek Jordán.

Nyní je možné pytláky stíhat podle přestupkového zákona, za neoprávněný lov zvěře hrozí pokuta 8000 korun. Při větší škodě jde o trestný čin, kde hrozí až pět let vězení. Novelu chce ministerstvo vládě předložit v březnu.

"Podle nám dostupných informací je nejčastějším zájmem nelegálního lovu spárkatá zvěř. Toto zjištění však může být ovlivněno skutečností, že případ odhalení nelegálního lovu tzv. 'drobné zvěře' jako jsou zajíci, bažanti, či divoké kachny, se pro velikost zvěře i napáchané škody hůře zjišťuje, a tedy i hlásí a prokazuje," dodal mluvčí.

Veterináři loni provedli 217 kontrol zvěřiny v restauracích a v 65 případech zjistili závadu. V polovině pochybení šlo právě o problém s původem masa. "Provozovatel restaurace či jídelny nedoložil doklad o původu zvěřiny, chyběla zákonem požadovaná plomba či průvodní lístek," řekl mluvčí Státní veterinární správy Petr Pejchal.

To by podle něj mohlo ukazovat na pytláky. "V praxi se však nejčastěji dodatečným šetřením zjistí, že provozovatel koupil zvěřinu od lovce, který dotyčný kus legálně zastřelil a coby člen poté odkoupil od mysliveckého sdružení. Následně však zvěřinu prodal do restaurace, což se nesmí," dodal Pejchal. Podle něj by mohl mít zvíře jen pro vlastní spotřebu.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Jan Drahorád
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist