https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zkanalizovany-potok-zelenka-se-promenil-na-prirodni-meandruje-orlickym-zahorim
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zkanalizovaný potok Zelenka se proměnil na přírodní, meandruje Orlickým Záhořím

25.5.2019 00:15 | PRAHA (Ekolist.cz)
Původní stav potoka v betonovém korytu.
Původní stav potoka v betonovém korytu.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Lesy ČR, s. p.
Koryto podhorského potoka Zelenka, který se v Orlickém Záhoří na Rychnovsku v Královéhradeckém kraji vlévá do Divoké Orlice, obnovily za bezmála 4,9 milionů korun Lesy České republiky. Nové jsou i tůně, skluzy a rybí úkryty, také broukoviště a ještěrkoviště. Jedná se o jeden ze vzorových projektů programu Vracíme vodu lesu, který podnik zahájil letos v dubnu.
 
Potok Zelenka po dokončení obnovy.
Potok Zelenka po dokončení obnovy.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Lesy ČR, s. p.

V 80. letech 20. století tok tehdejší vodohospodáři regulovali a napřímili. Tím se okolní plochy odvodnily. „Nyní jsme kanalizovaný tok s erozí zahloubeným dnem změnili v přírodě blízký balvanitý horský potok s meandry, rozšířeným profilem a pozvolnými břehy. Voda tak zůstává v krajině,“ uvedl Tomáš Sajdl, vedoucí správy toků pro oblast povodí Labe z podniku Lesy ČR.

Stavělo se na 2,21 hektarech, tok měří 1236 metrů. „Vytvořili jsme také 64 migračně prostupných balvanitých skluzů s tůněmi, 30 rybích úkrytů a sedm bočních tůní. V nich může rybí obsádka a ostatní organizmy migrovat nebo se rozmnožovat. Podpořili jsme tak mokřadní biotopy,“ pokračoval Sajdl.

Pro další chráněné živočišné a rostlinné druhy vybudovali vodohospodáři nedaleko toku ještěrkoviště a broukoviště a vysadili v okolí stromy a keře. Na stavbu podnik čerpal dotaci 4,7 milionů korun z Operačního programu Životní prostředí, zbytek dofinancovaly Lesy ČR. Vyplatila se i dobrá spolupráce s Agenturou ochrany přírody a krajiny a Správou CHKO Orlické hory.

“Vracíme vodu lesu“ je největší vodohospodářský program v historii podniku. Více než miliarda korun plyne do staveb, které zadrží vodu v lese i v krajině. Nyní Lesy ČR budují 73 nových nádrží, 292 obnovují. A přibývají další.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist