https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zlatokopove-prisli-o-povoleni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zlatokopové přišli o povolení

11.1.1999 11:00 | PRAHA (EkoList)
TVX Bohemia Důlní přišla 9. prosince 1998 o povolení k vyhledávání a průzkumu ložisek zlatonosné rudy v Kašperských Horách.
 

Ministerstvo životního prostředí (MŽP) odebralo těžařské společnosti povolení, které mělo vypršet na konci letošního března. Územní odbor MŽP pro plzeňskou oblast, který se případem zabýval na podnět města Kašperské Hory a sdružení Šumava nad zlato, odebral povolení proto, že společnost TVX opakovaně porušovala geologický zákon. Pokračovala totiž v průzkumu přes nesouhlasné stanovisko města, jako majitele pozemků, i správy Národního parku a CHKO Šumava.

Tajemník městského úřadu v Kašperských Horách Jaroslav Vacata k rozhodnutí ministerstva řekl: "Jsme rádi, že se potvrdilo, co město říkalo. Ale nemyslíme si, že by tím všechno končilo. Nejhorší asi je, že dnes už se v celé věci nikdo pořádně nevyzná. Trvá to už vážně moc dlouho."

EkoList provedl mezi obyvateli Kašperských Hor jakousi malou anketu na otázku, co rozhodnutí Kužvartova úřadu říkají. "Lidem to vzalo práci a teď budou na podpoře. Je to sice trochu sporný, ale snad tomu rozumějí, když to dělají po celém světě," obhajuje těžařskou společnost muž středního věku. "Já bych byla pro to, aby těžili. Aspoň by to tady vzrostlo. Jinak tu skončíme jako na vesnici," hodnotí problém mladá maminka s kočárkem. Starší paní, která právě vystoupila ze staré oranžové dacie, to ale vidí jinak. "S tou těžbou snad nemůže souhlasit nikdo. Vždyť příroda je to jediné, co tu máme. Co by nám potom zbylo?"

Zdá se, že její názor sdílí i většina jejích spoluobčanů. V listopadových komunálních volbách tu dnes už bývalý starosta Stíbal, kandidující jako nezávislý, největší odpůrce průzkumu, dostal absolutně nejvyšší počet preferenčních hlasů. Kandidáti ČSSD, kteří naopak průzkum podporovali, naproti tomu žádný výrazný úspěch nezaznamenala. Sociální demokraté získali v zastupitelstvu pouhá dvě křesla.

Společnost TVX se 23. prosince 1998 odvolala proti rozhodnutí komise MŽP k ministru Kužvartovi. "Rozhodnutí ministerstva je výrazem snahy, jak se vyhnout případnému odškodnění firmy za zmařenou investici v řádu miliard korun," řekl právní zástupce firmy Radomil Ondruch.

Pokud ministr životního prostředí Miloš Kužvart (ČSSD) rozhodnutí svých podřízených na základě zprávy své rozkladové komise potvrdí, zbude pak těžařům šance poslední - vydat se cestou žaloby a čekání na rozhodnutí Vrchního soudu.


reklama

 
Katka Volná

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist