https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zlin-dokoncil-v-centralnim-parku-stavbu-biotopu-o-rozloze-1000-metru-ctverecnich
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zlín dokončil v Centrálním parku stavbu biotopu o rozloze 1000 metrů čtverečních

21.9.2022 09:28 | ZLÍN (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Zlín.eu
Město Zlín dokončilo v Centrálním parku na sídlišti Jižní Svahy stavbu biotopu o rozloze 1000 metrů čtverečních. "Chtěli jsme, aby tady nějaký vodní prvek byl, z hlediska klimatu i estetiky má velmi pozitivní efekt," řekl tento týden při otevření náměstek primátora Bedřich Landsfeld (STAN). Do jezírka je svedena samostatnou dešťovou kanalizací voda ze střech okolních bytových domů. Srážková voda bude využívána nejen jako zdroj vody pro vodní biotop, ale v letních měsících bude sloužit i k zalévání zeleně. Biotop je napájen také z podzemního vrtu.
 

Příprava projektu trvala podle Landsfelda asi šest let, budování biotopu téměř rok a půl, stál 29 milionů korun.

V jezírku jsou rostliny, je schopno si samo udržovat čistou vodu. V okolí vznikly pěšiny ze štěrkového trávníku a zpevněné plochy. Nechybí vyhlídková lávka, nový mobiliář, přibyla zeleň. Vzniklo tak místo, kde lidé mohou trávit volný čas, jezírko však není určeno ke koupání. Vodní plocha bude také v létě ochlazovat území a udržovat vlhkost, složit bude i k případnému zadržení vody při dlouhodobých či přívalových deštích.

"Současně s otevřením vodního biotopu bylo zpřístupněno nové pétanque hřiště vybudované z participativního rozpočtu Tvoříme Zlín. Touto závěrečnou etapou se symbolicky završilo dokončení největšího zlínského parku na nejrozsáhlejším sídlišti, jež trvalo bezmála 25 let," uvedl primátor Jiří Korec (ANO). Park má rozlohu 12 hektarů.

Podobný projekt vzniká v části Příluky, hotovo by tam mělo být příští rok. Podle Landsfelda bude v místě bývalého pole luční park včetně vodního prvku. Zásobovat jej bude spodní voda, případně přítok potoka.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist