https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zlin-kontroluje-petinu-stromu-kvuli-planovani-vysadby-ci-kaceni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zlín kontroluje pětinu stromů kvůli plánování výsadby či kácení

15.10.2016 15:38 | ZLÍN (ČTK)
Zlínská radnice kontroluje ve městě stav téměř 19 000 stromů z celkových asi 100 000. Cílem je znát zdravotní stav většiny stromů, a moci tak s větším předstihem plánovat náhradní výsadbu či kácení, řekl mluvčí zlínské radnice Zdeněk Dvořák. Stav stromů na veřejném prostranství město sleduje v rámci projektu Stromy pod kontrolou.
 

Nedávno do seznamu přibyly dvě tisícovky dřevin na Mladcové, Velikové, Klečůvce, v parku u divadla a dalších lokalitách Zlína. "Z celkového počtu 1996 nově hodnocených dřevin je určeno ke kácení 163 a u dalších je doporučeno ošetření. Tyto práce tak budou probíhat v následujících letech," uvedla Věra Jašková z odboru městské zeleně magistrátu.

V případě stromů určených ke kácení se většinou jedná o takzvanou probírku, tedy vykácení dřevin, které si vzájemně konkurují. Část tvoří také uschlé či nemocné stromy. "U větších stromů jsou jako nejčastější důvody uváděny infikované báze a kmeny, defektní větvení, dynamicky snížená vitalita. U některých dřevin byly nalezeny také znaky dřevokazných hub. V několika případech se jedná o usychající, odumírající jedince," řekla Jašková. Za samostatně stojící stromy a stromořadí se pořizuje náhrada.

Odbor zeleně chce postupně zhodnotit všechny dřeviny v parcích, alejích, či v okolí dětských hřišť. Informace o stavu stromů jsou na stránkách www.stromypodkontrolou.cz. Zvýšenou pozornost stromům věnuje radnice také s ohledem na neštěstí před sedmi lety, kdy v centru města spadl strom a zabil dva nezletilé chlapce. Ze zavinění tragédie byli podezřelí tři úředníci magistrátu, kteří podle policie mohli pádu stromu zabránit. Soudy však muže obžaloby zprostily.

Loni dala zlínská radnice na údržbu zeleně 34 milionů korun. V posledních letech dokončila velké projekty, například celkovou obnovu parku Komenského a Gahurův prospekt, který byl již za baťovské éry místem setkávání lidí.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist