https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zlin-kropi-kvuli-vedru-ulice-zvirata-v-zoo-teploty-zvladaji
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zlín kropí kvůli vedru ulice, zvířata v zoo teploty zvládají

1.8.2017 15:53 | ZLÍN (ČTK)
Město Zlín kropí při současných vysokých teplotách ulice v centru, někteří zaměstnanci magistrátu mohou kvůli vedru pracovat z domu. Zvířata ve zlínské zoo se s tropickými teplotami vypořádávají bez problémů. Pro chovaná zvířata byl totiž zajištěn dostatek stinných prostor, kde se mohou v případě tropických teplot ukrýt. / ilustrační foto
Město Zlín kropí při současných vysokých teplotách ulice v centru, někteří zaměstnanci magistrátu mohou kvůli vedru pracovat z domu. Zvířata ve zlínské zoo se s tropickými teplotami vypořádávají bez problémů. Pro chovaná zvířata byl totiž zajištěn dostatek stinných prostor, kde se mohou v případě tropických teplot ukrýt. / ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Město Zlín kropí při současných vysokých teplotách ulice v centru, někteří zaměstnanci magistrátu mohou kvůli vedru pracovat z domu. Obce upozorňují obyvatele, aby nezakládali ohně. Zvířatům v zoologické zahradě vysoké teploty posledních dnů nevadí. Problémy nemají ani výrobní podniky, velká část těch největších má nyní celozávodní dovolenou.
 

Kvůli vysokým teplotám mohou těhotné ženy a vážně zdravotně handicapovaní zaměstnanci zlínského magistrátu odpoledne pracovat z domova. Na horké počasí reagují i Technické služby Zlín, které cisternami ochlazují zejména frekventované centrum města. Denně spotřebují asi 30.000 litrů vody. "Čerpáme ji z vlastního vydatného vrtu," řekl ČTK ředitel společnosti Jakub Černoch. Zalévá se také městská zeleň.

Například radnice ve Valašských Kloboukách na Zlínsku dnes vyzvala obyvatele, aby ve volné přírodě nerozdělávali táborové ohně a nepálili suché porosty. "Prosíme občany, aby byli v horkých letních dnech obezřetní a vyvarovali se zapalování ohňů a táboráků v přírodě. Mohou tak předcházet velkým škodám, které by případné požáry mohly v tomto suchém období způsobit. Podobně je dobré nepálit klestí či nevypalovat trávu a opatrně manipulovat i s nedopalky cigaret, od kterých by se mohl oheň vznítit velmi snadno," uvedla starostka Eliška Olšáková.

Zvířata ve zlínské zoo se s tropickými teplotami vypořádávají bez problémů. "Již při samotné realizaci je totiž pamatováno na to, abychom pro chovaná zvířata zajistili dostatek stinných prostor, kde se mohou v případě tropických teplot ukrýt. Naprostou většinu expozic navíc doplňují potůčky, jezírka, tůňky, ve kterých zvířata mohou najít příjemné osvěžení," uvedl zoolog Kamil Čihák. Tygři ussurijští nyní rádi odpočívají v potoku protékajícím expozicí, například tučňáci využívají oba bazény.

"Zajistili jsme i dostatečný přísun čerstvé vody pro pitný režim zvířat. Ošetřovatelé častěji mění vodu v miskách, protože ve vedrech se voda rychle ohřeje a kvůli tomu ztrácí svoji hodnotu. U slonů afrických jsme zvýšili četnost sprchování. Slonice nyní sprchujeme dvakrát denně," řekl Čihák. Na příchod veder se zahrada připravila. "V pavilonech jsme před nástupem tropických teplot zkontrolovali a nastavili klimatizační systémy, pečlivě je regulujeme tak, abychom zajistili optimální chovatelské podmínky. Chovatelé každý den zapisují teploty v exteriérech i interiérech, vše sledujeme a vyhodnocujeme, abychom v případě jakýchkoliv změn a výkyvů mohli zajistit nápravná opatření," řekl zoolog.

Osvěžení se dočkají i návštěvníci zahrady, na několika místech je k dispozici mlžný systém, využívají se také vodotrysky u sezónního vstupu nebo kaskáda vodních mlýnků a korýtek v australském dětském koutku.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Jana Kuncová
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist