https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zlinska-zoo-chysta-stavbu-zachranneho-centra-pro-lvy-lide-mohou-prispet
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zlínská zoo chystá stavbu záchranného centra pro lvy. Může na něj přispět i veřejnost

8.12.2023 10:32 | ZLÍN (ČTK)
Zoologické zahrady v Česku chovají 54 lvů, u soukromníků je evidováno 165 lvů. Počet zvířat v soukromých chovech však může být ještě vyšší, někteří lvi jsou totiž chování nelegálně.
Zoologické zahrady v Česku chovají 54 lvů, u soukromníků je evidováno 165 lvů. Počet zvířat v soukromých chovech však může být ještě vyšší, někteří lvi jsou totiž chování nelegálně.
Zlínská zoologická zahrada připravuje na začátek příštího roku výstavbu záchranného centra pro lvy. Domov zde najdou zvířata, která stát odebere soukromým chovatelům kvůli nevhodným podmínkám nebo ilegálnímu chovu, sdělila ČTK mluvčí zahrady Romana Mikešová. Na stavbu centra mohou přispět také lidé.
 

Centrum bude v nové části zoo Karibuni, kde již vzniklo chovné zařízení pro slony. Centrum pro lvy bude velké téměř půl hektaru, otevření zahrada plánuje v hlavní sezoně v roce 2025. Náklady by měly být zhruba 90 milionů korun. "Záchranné centrum pro lvy je výjimečný projekt. Nejen svým pojetím, ale i financováním. S realizací nám pomůže město Zlín, náš zřizovatel, Zlínský kraj a také ministerstvo životního prostředí. Podpora ministerstva je pro nás mimořádná, ještě nikdy jsme obdobnou dotaci nezískali," uvedl ředitel zahrady Roman Horský.

Projekt mohou podpořit také lidé, zahrada připravila projekt Dejme lvům novou šanci. "Poprvé v historii zoo nabídneme na našem e-shopu pamětní cihličky se jménem dárce či názvem firmy. Objednanou cihličku následně vyrobíme a zasadíme ji do části návštěvnické trasy pojmenované Lví stezka," uvedla mluvčí. Chodník povede podél venkovních prostor záchranného centra. Další možností budou pamětní certifikáty. Od pátku zahrada eviduje desítky prodaných certifikátů a deset koupených cihliček.

Zoologické zahrady v Česku chovají 54 lvů. "U soukromníků je evidováno neuvěřitelných 165 lvů. Počet zvířat v soukromých chovech však může být ještě vyšší, někteří lvi jsou totiž chování nelegálně," uvedla mluvčí. Lvi patří mezi nebezpečná zvířata, chovatelé musí být zkušení a mít odpovídající a zabezpečené chovatelské zařízení. "Přesto se stále najdou lidé, kteří toto obchází a lvy prakticky týrají v naprosto nevyhovujících klecích," uvedl Horský. V Česku podle něj není zařízení, kam zabavené lvy umístit.

"Na myšlenku realizace záchranného místa pro lvy nás přivedla naše osobní zkušenost. Před čtyřmi lety jsme byli s mými kolegy přivoláni k tragédii na Vsetínsku, kde lev roztrhal svého majitele. Lva a další lvici policie musela zastřelit. K této tragédii přitom vůbec nemuselo dojít. Majitel neměl chov lvů povolen, stát je tak mohl odebrat a umístit do vhodných podmínek ještě před touto nešťastnou událostí. Bohužel však tenkrát takové místo v republice nebylo," uvedl Horský.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist