https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zlinska-zoo-ma-mlade-dzelady-rozmnozuje-je-jako-jedina-v-zemi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zlínská zoo má mládě dželady, rozmnožuje je jako jediná v zemi

18.11.2015 16:19 | ZLÍN (ČTK)
Zlínské zoologické zahradě se rozrostla skupina opic dželad hnědých. Poslední z letošních tří mláďat se narodilo na konci října. Zlínská zoo je jedinou českou zoo, která úspěšně odchovává mláďata dželad, a jednou z 22 zoologických zahrad světa, kde návštěvníci mohou tyto jedinečné primáty obdivovat, řekla dnes ČTK mluvčí zahrady Romana Bujáčková.
 

Matkou mláděte se stala pětiletá samice Doro. "O svého malého potomka se vzorně stará. Malý sameček prozatím tráví téměř veškerý čas na mámině hrudi. Otcem mláděte je desetiletý samec Jasper, pro kterého je to již čtvrtý potomek," uvedla Bujáčková.

Dželady se poprvé ve zlínské zoo objevily před pěti lety, šlo však pouze o samčí skupinu. "Každá zoo, která má zájem o chov dželad, by totiž měla vybudovat dvě zařízení. Jedno pro samčí skupinu, druhé pro chovnou skupinu. Koordinátorem chovu dželad je nejprve poskytnuta samčí skupina a zoo tak může získávat zkušenosti s jejich chovem. Teprve poté následuje vytvoření nové chovné skupiny z nepříbuzných jedinců. Ta je tvořena jedním dominantním samcem a různým počtem samic," řekla mluvčí.

Zlínská zahrada získala před dvěma lety samice ze stuttgartské zoo a samce Jaspera z Maďarska. "Od té doby v zahradě chováme hned dvě skupiny těchto zajímavých, býložravých paviánů. První tvoří osvědčený chovný samec Jasper, samice Asmera, Doro, Moja, Goba a čtyři mláďata - osmnáctiměsíční samička Mia, desetiměsíční sameček Sam, tříměsíční samička a měsíční benjamínek," uvedl zoolog Kamil Čihák. Skupinu doplňují ještě dva mladí samci, druhá skupina se skládá výhradně z dospělých samců.

Domovinou dželad jsou travnaté náhorní plošiny v severní a střední části Etiopské vysočiny. "Nikde jinde na světě nežijí. Patří sice mezi paviány, přesto se od nich liší několika znaky. Žijí na zemi a na stromy lezou jen výjimečně. Typická je nápadná červená lysina na prsou sloužící k dorozumívání. Chloubou samců dželad je mohutná hříva, která ve stáří může dosahovat až k zemi," řekla Bujáčková.

Dželady jsou vegetariáni, proto i ve zlínské zahradě mají k dispozici rozlehlý travnatý výběh. "Návštěvníci tak mají ideální šanci pozorovat dželady při jejich typické denní činnosti. Sedí na zadku a s neuvěřitelnou šikovností celé hodiny trhají trávu. Pečlivě ji zkontrolují a pak si ji podávají přímo do úst. Kromě trávy dželady dostávají také seno, různou zeleninu a speciální vitamínové granule," uvedl Čihák.



reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist