https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zlinska-zoo-podruhe-odchovala-dvojzoborozce-indickeho
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zlínská zoo podruhé odchovala dvojzoborožce indického

25.7.2020 00:39 | ZLÍN (ČTK)
Dvojzoborožci indičtí jsou největšími zástupci čeledi zoborožcovitých. Jejich nejnápadnějším znakem je v dospělosti masivní žlutočerná helmice a velký zobák.
Dvojzoborožci indičtí jsou největšími zástupci čeledi zoborožcovitých. Jejich nejnápadnějším znakem je v dospělosti masivní žlutočerná helmice a velký zobák.
Zlínská zoologická zahrada podruhé odchovala mládě dvojzoborožce indického. Stejně jako před dvěma lety, také tentokrát jde o samce. Odchovy tohoto druhu jsou v zoologických zahradách výjimečné. Od roku 2018 je zlínská zahrada jedinou světovou zoologickou institucí, která odchovává mláďata, řekla dnes ČTK mluvčí zoo Romana Bujáčková.
 

Podle zoologa Václava Štrauba se mládě vylíhlo 19. března. "Je to ve své podstatě jeden z našich nejvzácnějších odchovů, protože odchovávat dvojzoborožce indické se v tuto chvíli vůbec nedaří. Páry nejsou kompatibilní, ptáci se mezi sebou neustále perou, hašteří. Náš pár je jeden z mála kompatibilních párů v celé Evropě, dá se říct i na světě," řekl dnes ČTK zoolog.

Vzhledem k obtížnému rozmnožování druhu v zajetí přistoupila zahrada k umělému odchovu. Ošetřovatelé odebrali samici oplozené vejce, ze kterého se před čtyřmi měsíci vylíhlo zhruba padesátigramové mládě. "Je to malinkatý tvoreček, který vyžaduje spoustu péče. Neustálé udržování teploty, krmení každé dvě hodiny, je to opravdu titěrná práce. Děláme všechno pro to, aby absolutně neměl spojené jakékoliv aktivity s člověkem. Při krmení a péči o něj jsme proto vždy používali masku přes obličej a loutku na ruce, která imituje hlavu dospělého zoborožce," uvedl Štraub.

Nyní má sameček přes dva kilogramy, k vidění je ve voliéře vedle expozice Zátoka rejnoků. Do budoucna by k němu zoo ráda získala samici a vytvořila tak další chovný pár. Samec, který se v zahradě vylíhnul před dvěma lety, by měl podle Štrauba odcestovat do Singapuru.

Dvojzoborožci indičtí jsou největšími zástupci čeledi zoborožcovitých. Jejich nejnápadnějším znakem je v dospělosti masivní žlutočerná helmice a velký zobák. Jedinci mohou mít na výšku až 1,5 metru, často váží přes tři kilogramy. Samice bývají výrazně menší než samci. Ptáci se živí se různými plody, především fíky, menšími savci, ještěrkami nebo hmyzem. Obývají tropické pralesy jižní a jihovýchodní Asie. Ve volné přírodě se však jejich početní stavy v posledních letech snižují. Důvodem je především ztráta přirozeného prostředí a lov.

Na celém světě chová podle Bujáčkové dvojzoborožce indické 53 zoologických institucí, populace čítá 193 jedinců. Ve zlínské zoo jsou k vidění od roku 2010. Zahrada aktuálně chová i dalších devět druhů zoborožcovitých.


reklama

 
Viktor Chrást
 twitter
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Econnectu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist