https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zlinska-zoo-poprve-odchovala-mladata-capa-marabu-africkeho
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zlínská zoo poprvé odchovala mláďata čápa marabu afrického

29.7.2016 15:42 | ZLÍN (ČTK)
Zlínské zoologické zahradě se poprvé podařilo odchovat mláďata čápa marabu afrického. Šest mláďat se vylíhlo v inkubátoru v červnu. Ošetřovatelé je krmí netradičním způsobem, a to v kostýmu, který napodobuje dospělého jedince marabu. Je to kvůli tomu, aby se zamezilo fixaci mláďat na lidi, řekla ČTK mluvčí zahrady Romana Bujáčková.
 

O mláďata se starají ošetřovatelé, protože samec začal vyhazovat vajíčka z hnízda. Proto je ošetřovatelé umístili do inkubátoru a nyní pečují o mláďata. Až marabu vyrostou, poputují do jiných zahrad.

"Odchovy marabu nejsou vůbec jednoduché. Sestavit vhodný a perspektivní chovný pár je náročné, samec bývá často agresivní vůči samici. O to větší radost máme z mláďat," uvedla Bujáčková, podle které se v chovatelských zařízeních na celém světě chová jen 450 ptáků.

Ošetřovatelé krmí mláďata pětkrát denně. Kromě malých ryb dostávají mláďata také vitamíny. "Denně dostanou asi 25 litrů ryb," uvedla ošetřovatelka Pavla Holíková. Ošetřovatelé v kostýmu představují dospělého jedince, který si zobákem bere ryby a mláďata se to od něj napodobováním učí. "Je to pro nás časově náročnější, ale určitě je to krásné zpestření," uvedla ošetřovatelka. Pokud by lidé krmili mláďata bez kostýmu, mláďata by si je zafixovala jako rodiče, měla by poté problémy se začleněním do skupiny.

Zlínská zoo chová marabu africké téměř 20 let, nyní je v ní jen jeden pár, který je spolu od roku 2012.

Marabu africký je velký pták, rozpětí křídel může mít až 280 centimetrů. Dožívá se až 40 let, jeho velký a masivní zobák slouží k otevírání mrtvých těl, kterými se marabu živí, najednou dokáže spolknout až kilogram masa. Obývá především savany, okraje řek a jezer.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist